Hospital i església de Sant Julià – Besalú / Garrotxa

Situació: A Besalú, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Estat: Bo. “Aquesta singular construcció, de la qual només ens ha arribat la façana, de les darreries del segle XII, fou l'església de l'antic hospital de la vilaVikipedia.

Altres noms: Església de l'antic Hospital de la Vila - Generalitat de Catalunya. *

La trobarem al darrere de l’Església de Sant Pere.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2018):

“ Descripció

L'edifici, d'una sola nau molt allargada coberta amb volta de canó, està situat en el recinte històric de Besalú, prop del riu i darrere de l'església de Sant Pere.

Amb la restauració de 1974 es van eliminar els cossos afegits als murs de la nau.

L'element més genuí és la portalada del segle XII que forma un cos sobresortint al costat nord-oest de l'extrem de la nau. És formada per sis arcs en degradació d'una fondària inusual, el segon i el cinquè sostinguts per columnes amb capitells decorats.

El timpà és llis i la llinda s'aguanta per mitjà de dues cartel·les.

La decoració escultòrica, tant pel que fa a la iconografia com als trets estilístics, fa pensar que aquesta obra probablement és contemporània i obrada pels mateixos mestres que construïren els absis de Santa Maria.

La documentació relativa a l'església de Sant Julià és gairebé inexistent.

Segons el pare Séquestra, fou fundat pels comtes de Besalú i els monjos del cenobi veí en tenien la jurisdicció exclusiva (segle XII).

Encara que no s'esmenten els comtes que el fundaren ni l'època en que ho van fer, es creu que va ser el propi fundador del monestir de Sant Pere, el comte-bisbe Miró, el que l'edificà per tal de destinar-lo a centre d'acolliment dels pobres de la vila.

La notícia més antiga és la d'un testament de 1225.

Se sap que els jurats i el consell de la vila crearen el càrrec de monjo hospitaler l'any 1336, que passà a ocupar Bernat de Puig de Fornells.

Amb la desamortització de 1835 l'església deixà de celebrar el culte i l'hospital perdé la seva funció.

Segons Cèsar August Torras, a principis del segle actual estava separat del culte i dividit en dos pisos.

Al segle XX s'utilitzà com a escola. L'any 1974 l'església de Sant Julià fou restaurada i dedicada a activitats culturals.”

• A efectes de classificació d’aquesta construcció a les nostres pàgines, ho farem amb l’etiqueta d’esglésies.