Banys Jueus – Besalú / Garrotxa

Situació: A Besalú, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Visitables - (Amb reserva prèvia – Veure foto).

Altres noms: Miqve de Besalú - Lavatori jueu - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitats: 17/03/2018.

Sobre el mapa de Google, no identifiquem el nom del carrer on hi ha aquest banys.  Segons la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, * es troba al carrer Prat.

Localització: N 42 11 56.7 E 02 42 01.5 – Altitud aproximada: 139 m.

“ Descripció

El Miqvé (banys jueus de purificació) es situat al costat del riu Fluvià. Sembla que ocupa l'espai inferior de l'antiga sinagoga desapareguda.

Es compon d'una sala rectangular subterrània coberta amb volta de canó i una finestra al costat de llevant que il·lumina l'estança.

Un seguit de replans i 36 graons condueixen fins a la piscina, amb la capacitat preceptiva de 40 saha, de planta rectangular.

En aquesta a construcció la piscina s'omplia amb aigua procedent del riu sense cap canalització, de forma totalment natural, raó per la qual està situat a uns quants metres de profunditat.

L'edifici és d'estil romànic i va ser construït amb pedra tallada o carreus de travertí.

És el primer edifici d'aquestes característiques trobat a Espanya i el tercer trobat fins al moment a Europa.

Notícies històriques

El Miqvé va ser descobert l'any 1964 pel propietari del terreny, el Sr. Esteve Arboix, sota les restes de la sinagoga documentada l'any 1264.

Després de la inesperada troballa i de completar-ne l'excavació es va demanar assessorament al rabí Chilli de París que va acudir acompanyat del rabí de Perpinya per tal de fer-ne la valoració.

Els dos rabins van confirmar que la troballa, tenint en compte les seves mesures de capacitat d'aigua (40 saha), era un miqvé.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Besalú, el següent fragment de text (Març 2018):

“ És una sala subterrània d’estil romànic i està construït amb pedra tallada.

Té una finestra espitllera a l’est, volta de canó i una piscina que s’omplia de forma natural amb aigua d’una font ja desapareguda.

La seva funció era la purificació de l’ànima mitjançant la immersió total del cos.

La dona jueva es purificava quan es casava , quan havia de tenir un fill, després del part i un cop el mes després de la menstruació.

L’home religiós es solia purificar cada divendres, abans de la posta de sol, és a dir, abans d’entrar en el Sàbat.

Aquest edifici es troba en el lloc on hi havia l’antiga plaça dels jueus i en l’emplaçament que va ocupar la Sinagoga, documentada l’any 1264 .

Actualment s’hi observa una part de la sala d’oració i el pati de la sinagoga, lloc on els jueus decidien gran part de les coses que afectaven a la comunitat.

A Besalú van viure unes 20 famílies jueves durant el període medieval fins l’any 1436 en què marxen definitivament.”

Altres pàgines:

• Les persones interessades en el tema poden trobar més informació en una altra pàgina de la Generalitat de Catalunya – Jaciments.