Cúria Reial – Besalú / Garrotxa

Situació: A Besalú, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: - Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Actualment acull les activitats del Centre d’interpretació Espai Besalú. Visitable: Horaris i tarifes.

“ El centre se situa als baixos de l’edifici conegut com a Cúria Reial, antiga seu de la Vegueria de Besalú.

Anteriorment també havia estat residència de famílies nobles, tant cristianes com jueves.

L’espai expositiu està integrat per dues sales, amb un total aproximat de 120 m2.

A part dels plafons que expliquen la història i curiositats de Besalú, hi ha una selecció de peces arqueològiques de totes les èpoques

i alguns documents provinents de l’arxiu històric del municipi.”

Altres noms: Casa de les Monges - Generalitat de Catalunya. *

La trobarem a la Plaça d'Espanya - c/ Portalet.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2018):

“ Descripció

Construcció noble d'origen romànic formada per tres edificis: el primer amb la façana principal oberta a la plaça Major, ocupant l'extensió de dos arcs de les voltes, un cos central, que correspon pròpiament a la Cúria Reial, que té la façana i l'entrada primitiva al carrer Portalet, i un tercer construït amb carreus ben tallats, amb porta allindada, dues finestres i sis arcs amb columnes i capitells senzills.

Hi destaca principalment una àmplia sala d'audiències gòtica del segle XIV. La sala està dividida en tres naus mitjançant dues fileres d'arcades ogivals. La paret occidental té dues finestres gòtiques de doble columna.

Notícies històriques

Entre els edificis destinats a l'administració de la justícia és un dels més antics i un dels únics.

Al segle XVII la cúria de justícia de la vila va ser traslladada a la Casa Santa Maria, que es troba davant l'església de Sant Vicenç.

Fins fa poc estava ocupat per les monges de l'Immaculat Cor de Maria, que hi tenien el col·legi, però actualment en són propietaris alguns veïns de la plaça, l'Associació d'Amics de Besalú i els Sr. Capdevila, que l'ha habilitat per a restaurant.

Es projecta que sigui la casa de cultura de la vila.”

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l’etiqueta d’Altres.

• “Definició de Cúria a les pàgines de la Gran Enciclopèdia Catalana: Conjunt d’advocats, d’escrivans, de procuradors, etc., en l’administració de justícia.”

Curiositat:

De la pàgina web de l’Ajuntament de Besalú, ens complau extreure la següent informació:

“ EL GANGANELL

Inicialment les aigües del Ganganell separaven el nucli medieval de Besalú del monestir benedictí de Sant Pere, situat als afores de la població.

Amb l’ampliació del traçat defensiu del segle XI dC, el torrent va esdevenir el límit occidental del perímetre murat, a la vegada que actuava com a fossat defensiu natural.

Pocs segles després però, el Ganganell s’havia convertit en un impediment pel creixement urbà, fet que va obligar a plantejar un ambiciós projecte que contemplava la seva canalització i cobriment.

Les obres van iniciar-se, almenys en el tram més pròxim a la desembocadura, ja a finals del segle XIII o inicis del XIV, si bé possiblement tardaren dècades o segles en acabar-se, com demostra la diversitat d’estils constructius existents.

Actualment el Ganganell és un valor patrimonial únic de Besalú que queda amagat al visitant.

Tanmateix, gràcies a les noves tecnologies, s’ha pogut reconstruir en 3D per tal que tothom pugui gaudir de la seva riquesa arquitectònica.

A Youtube hi ha penjat un curiós i a la vegada sorprenent reportatge gràfic sobre aquest tema.