Palau Novella – Olivella / Garraf

És una edificació del segle XIX

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Olivella, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Garraf (Barcelona).

Època: Segle XIX - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya .*

Estat: Bo. Des de fa uns anys, és un monestir budista (Monestir budista Sakya Tashi Ling). Visitable.

Altres noms: La Plana Novella – Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitat el 21/04/2011 i el 22/07/2016:

L'itinerari que proposem avui, consisteix en pujar per una banda (Begues) i baixar per una altra (Sitges).

La primera part del recorregut ens permetrà discórrer pel bell mig del Parc Natural del Garraf. Arribarem fins al Palau Novella.

A la segona part del recorregut, baixarem fins a tocar la sorra de la platja, a l'espai de les Botigues de Sitges.

Aquest vindria a ser, més o menys, el MAPA general d'aquest itinerari.

El punt d'inici d'avui podria ser el lloc situat a  41 18 28.1 E 01 59 26.5, dins de la població de Gavà, en una rotonda on conflueixen l'avinguda d’Eramprunyà i la carretera BV-2041, on prendrem una sortida indicada per anar a Begues, continuant circulant per aquesta darrera via.

Més endavant, en una rotonda situada a  41 19 41.6 01 56  16.9, prenem una sortida indicada per anar a Begues, i continuem per la carretera que al mapa de Google s'identifica com a carretera BV-2411.

És una carretera asfaltada, a dies i a estones, concorreguda, que s'enfila amb decisió, amb un bon nombre de corbes i camions de gran tonatge, baixant ben carregats de pedres de les pedreres properes. Durant el recorregut, es gaudeix d'unes belles i extenses vistes.

Pel camí, trobarem una sortida indicada per accedir, a la Capella de la Mare de Déu de Bruguers (A tocar de la carretera – petita zona d'aparcament – establiments d'hostaleria) i l'inici, indicat,  del camí, a peu, al Castell d’Eramprunyà i a l’Ermita de Sant Miquel d’EramprunyàRomànic – Segle XII.

Arribats a Begues, (pràcticament, no hi entrem), trobem una rotonda situada a 41 19 42.0 01 55 35.8 , on hi ha una indicació per entrar al Parc Natural del Garraf. Cent metres més endavant, accedim a un camí de terra.

Ens trobarem llavors circulant durant una bona estona pel bell mig d'aquest parc, per un ampli camí, aspre, a estones polsegós, amb bonys de tant en tant, però perfectament transitable. A l'estiu, és notable la calor que hi fa.

Finalment entrem a la urbanització de la Plana Novella, al cap d'un recorregut per camins de terra, d'uns 9.100 metres i seguint les indicacions oportunes, anirem a trobar el Monestir budista, el Palau Novella.

Localització: N 41 17 30.4 E 01 51 09.2 - Altitud  278 m.

La segona part del recorregut seria la següent:

Des de l'urbanització de La Plana Novella, tot i que indicat, donarem les coordenades d'un punt que cal localitzar per marxar: 41 17 22.4 01 51 11.6, des d'aquí continuarem primer pel carrer Migjorn, i tot seguit per l'avinguda de la Plana Novella, en direcció a Sitges. Les coordenades de destí són les següents: 41 15 47.3 01 55 40.0, i a l'arribar a aquest lloc, ens trobaríem més o menys, el següent “paisatge”, que correspon a la següent “vista “oposada”.

Tot el camí és asfaltat. Les vistes a la mar Mediterrània són força gratificants. Hi ha alguns miradors, per poder aparcar i poder admirar aquest llocs.

Durant la propera part del recorregut, passarem una desviació que mena a Vallgrassa.

Passarem per La Pleta.

I finalment arribarem a la urbanització Rat Penat, al paratge de les Botigues de Sitges, on trobarem les carreteres C-31, C-32 i C-245 per tornar al nostre lloc de residència.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016)

“ Descripció:

A uns 3 kilòmetres a llevant de Jafra, en un lloc relativament pla, hom troba l'heretat de la Plana Novella (a 280 metres d'altitud).

Es un edifici de caràcter eclèctic que té en el seu interior una sèrie de decoracions interessants com pot ser una sala neoàrab.

Exteriorment imita un fortí amb un mur alt i garites a les cantonades i als costats de les portes.

Quan s'entra al recinte, hi ha un pati que porta, cap a l'esquerra, al pati dels llimoners on hi ha el safareig gaudinià, i per la dreta, a les bodegues, el lagars, el pou i la capella.

El nucli principal, de grans dimensions, té estructura simètrica amb dos cossos laterals i un de central més simple, d'una alçada superior amb coberta de teula a dues vessants i una torreta de planta quadrada, molt sobresortint que descansa damunt el carener de la teulada.

Notícies històriques

El 1875, Pere Domenèch i Grau, natural d'illa Cristina i resident a Cuba, va adquirir a la família Raventós l'antiga masia Plana Novella, a més dels masos les Piques i el Corral nou.

El nou propietari feu incloure les seves possessions al benefici de la llei de colònies i així obtingué l'exempció del impost de consum i altres serveis per les famílies que hi habitaven.

Les obres de construcció del palau van acabar el 29 d'octubre de 1890.

L'any 1893 es va declarar la fil·loxera i el 1896 la finca va sortir a subhasta pública.

Des de llavors el palau ha tingut diferents propietaris que han mantingut les seves portes tancades fins que l'any 1996 s'hi va instal·lar una comunitat budista que ha restaurat l'edifici i ha creat un museu.”

Garraf : Veure en un mapa més gran.

Llocs citats en aquesta pàgina

PARC NATURAL DEL GARRAF

A la pàgina web de la Diputació de Barcelona, Parcs de Catalunya - Xarxa de Parcs Naturals, referida a aquest parc, ens donen la següent

“ Benvinguda

Avencs (*) i margallons (**) . La roca calcària ha creat un paisatge exòtic, ric en formes càrstiques –avencs, dolines i rasclers– i amb una vegetació pròpia, l'espècie més coneguda de la qual és el margalló.

Les barraques de vinya i els murs de pedra seca es dissimulen al mig de la pedra blanca i envolten antigues masies i algunes de les petites poblacions que es troben a l'interior soliu del parc.”

MAPA del Parc del Garraf  - pdf – Diputació de Barcelona.

(*) Avenc - Cavitat natural constituïda essencialment per un pou d’accés i eix verticals o molt inclinats - Institut d'Estudis Catalans.

(**) MargallóPalmera de tija en general poc desenvolupada, sovint amb rebrots basals, fulles palmatisectes amb el pecíol espinós, flors grogues i fruit en baia, pròpia de les terres àrides del Mediterrani occidental i sovint plantada com a ornamental, les fulles de la qual s'empren per a fer escombres, sàrries, estores, etc. (Chamaerops humilis). - Institut d'Estudis Catalans.

Curiositats

• En unes fotografies de l'any 2011 hi apareix un petit llac, força bonic.

• En unes fotografies actuals, de l'any 2016, apareix completament abandonat i sense aigua.

Tot i així, en un cartell de mides respectables, actualment penjat, encara es cita l'existència d'aquest llac “romàntic”.

• En unes fotografies d'aquesta pàgina, es fa referència a Les Rodes de pregària.

Una roda de pregària és una roda cilíndrica muntada sobre un eix, construïda de metall, fusta, pedra, cuir o cotó en brut - Wikipèdia.

Tradicionalment, en la superfície exterior de la roda hi ha escrit un mantra.

Segons la tradició budista tibetana el fer girar la roda té el mateix efecte que recitar les pregàries.

Font: Wikipedia.

VALLGRASSA

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

"Masia de planta baixa i primer pis. La planta baixa té una obertura d'arc i al primer pis una finestra quadrada a sobre mateix de la porta d'entrada. És una construcció molt senzilla en la que destaca una torre quadrada en un dels costats.

Té també un ampli corral, al costat de la torre, que està format per tres arcades de pedra. Aquest corral està cobert per una teulada d'una vessant sostinguda per grans bigues de fusta."