Torre de defensa de Can Amell – Sitges / Garraf

torre-de-defensa-de-can-amell-101210_501

Vista general, entorn.

torre-de-defensa-de-can-amell-101210_719

Situació: Al massís del Garraf, en terrenys del terme municipal de Sitges (El Garraf) – Barcelona.

Època: Medieval - Podria ser una edificació del segle XIII o posterior - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ben conservada. Propietat privada. L'interior no és accessible lliurament. Fàcil aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 10/12/2010:

Donat que aquesta construcció es localitza en un indret del massís del Garraf on també hi trobarem les torres de defensa de Campdàsens i de Can Planes, descriurem  de manera conjunta l’itinerari que ens permetrà la descoberta d’aquestes tres edificacions.

L'itinerari proposat és el següent:

Procedents de Castelldefels i circulant per la carretera C-31 (Carretera de les costes del Garraf) en sentit Sitges, arribats a Vallcarca, prendrem una desviació a mà esquerra  (N 41 14 27 E 01 51 47), que ens permetrà creuar per sota la C-31, per un túnel, a l'altra banda del qual, ens quedaran a la dreta les instal·lacions de la fàbrica de ciment.

A continuació trobarem una rotonda on prendrem la primera sortida indicada per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a trobar una altra desviació, on continuarem per la dreta (N 41 14 35 E 01 51 35) -  Aquí sols hi ha un cartell que assenyala per anar a Áridos Uniland, S.A.). Passarem ara per sota de l’Autopista C-32.

A les coordenades N 41 14 59 01 51 53 trobarem una discreta desviació a la dreta, per on continuarem, indicada amb un petit cartell per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a traspassar de nou l'autopista C-32, ara per un túnel (41 14 58 E 01 51 57) i a l'altra banda ja ens trobarem circulant per una carretereta que enfilant-se, ens conduirà sense dificultat fins a la torre de Can Amell. Inicialment aquest proper recorregut discorre per una carretera força estreta on no hi caben dos vehicles a l'hora. De tant en tant hi ha racons al costat muntanya, que faciliten l'encreuament dels cotxes. Com a nota positiva cal dir que fins arribar a la planura superior, el recorregut transcorre per carreteres asfaltades.

A partir de la citada planura, l'itinerari discorre per camins de terra, a dia d’avui perfectament transitables i que amb comoditat ens permetran arribar primer a la torre de Can Amell ( N 41 15 03 E 01 52 32), després a Campdàsens (N 41 15 37 E 01 52 43 – A dia d'avui, el mas està habitat), i finalment, Can Planes (41 16 09 01 52 22), localitzables una darrera l'altra, circulant sempre per la pista principal.

Localització de la torre de Can Amell: N 41 15 03 E 01 52 32 - Altitud: 191 m.

Altres: Aquest mateix itinerari, com hem dit al principi, també és vàlid per arribar a Can Planes, però donat que aquesta edificació està una mica amagada, es recomana veure la carpeta corresponent, on  donem unes instruccions concretes que faciliten la seva localització.

Distàncies orientatives:

• Can Amell – Campdàsens  : 1,1 km.
  • Campdàsens – Can Planes: 3,3 km.

Durant el recorregut de Can Amell a Campdàsens, passarem per davant de dues cases: Can Robert (A la dreta) i Can Fontanilles (A l’esquerra).

Durant el recorregut de Campdàsens a Can Planes, a més de Can Lluçà, deixarem després a la dreta, la Casa Vella.

Aquestes minses dades donen una idea de fins a quin punt està o ha estat ben poc habitada aquesta zona.

Garraf : Veure en un mapa més gran.