Església parroquial de Sant Martí – Palol de Revardit / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Riudellots de la Creu, entitat de població de Palol de Revardit, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament.  Aparcament als voltants.

Accés – Visitada el 11/11 /2017:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. La trobarem al centre del petit nucli.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

“ Descripció

Església d'una sola nau rectangular i capelles laterals, formant creuer. La part posterior no presenta absis semicircular.

Les parets portants són de maçoneria tot i que s'arrebossen bona part de les façanes.

La coberta és de teula àrab. La porta d'entrada és formada per un arc de mig punt amb dovelles.

Sobre aquesta porta hi ha un senzill rosetó emmarcat amb pedra.

La part superior de la façana principal forma un campanar d'espadanya, amb tres obertures d'arc de mig punt, on hi ha les campanes.

L'espadanya és rematada per un senzill teuladet, amb cairats, llates i teules.

De les contricions annexes destaquem les dues trones o garites de vigilància situades a les cantonades N. O. i S. E.

L'església parroquial forma part del veïnat de Riudellots de la Creu.

És dedicada a Sant Martí i es troba esmentada ja al segle XI en què va ser visitada per la comtessa Ermessenda junt amb el bisbe de Girona, Berenguer.

Segons J. Moner i J. Riera, la planta rectangular de dos trams de Sant Martí i la manca d'ornaments a la seva porta adovellada fan pensar en una construcció civil adaptada a local de culte.

El fet que a prop d'aquesta església existeixen les runes d'un temple romànic dedicat a Sant Martí - **, probablement l'antiga església parroquial, abona aquesta possibilitat, si bé els remats que actualment li confereixen l'aspecte d'una fortificació semblen posteriors.”

** Nota de Catalunya Medieval:  NO ens ha estat possible localitzar cap dada al respecte.