Església de Sant Andreu del Terri – Cornellà del Terri / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Andreu del Terri, entitat de població de Cornellà del Terri, localitat i municipi de la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XI – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament a la vora.

Accés – Visitada el 14/10 /2017:

Localització: N 42 03 52.9 N 02 50 44.9 – Altitud: 68 m.

M A P A d’aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau i absis semicircular amb accés lateral i porta amb arc de mig punt decreixent.

Les parets són construïdes amb carreus de diferents mides i les dues laterals són acabades a la part superior amb una senzilla cornisa de pedra, on s'inicia la coberta.

El campanar es troba descentrat respecte l'eix de la nau i fou construït amb maçoneria a començaments del segle XV. S'hi accedeix per una escala lateral exterior.

Al centre de l'absis, per la part interior, hi ha un baix relleu amb la figura d'un àngel en posició horitzontal. La ferramenta de la porta d'accés és d'origen romànic.

Es conserven restes d'un rellotge de sol pintat a la part superior de la façana de migdia.

Notícies històriques

Aquestes terres estigueren sota la protecció del convent benedictí de Sant Medir durant uns quants segles (aproximadament segle IX-XII) que havien estat de bon començament els colonitzadors.

L'església és esmentada el 1092 en el testament del noble Bernat Joan.

Presenta moltes restes del romànic del segle XII.

Segons consta en un pergamí que es conserva íntegre al Museu Diocesà de Girona el 1407 fou consagrat novament aquest temple després d' haver-se construït el nou campanar.”