Capella de Sant Joaquim d’Olivars – Sant Julià de Ramis / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat d'Olivars, en terrenys de Sant Julià de Ramis, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Malmesa, restes. No és accessible lliurament, és dins d'una propietat privada, tot i que es pot contemplar des del cercat que envolta el terreny, menys l'absis, que queda amagat al darrere.

Accés – Visitada el 26/07/2016:

Ens hem dirigit a aquesta edificació transitant per la carretera NII-a. Des del punt que hem abandonat aquesta carretera fins el punt on està situada aquesta capella sols hi ha uns 1500 metres de recorregut. ¡ Però quin recorregut !

Quan es tracta de moure's per un paratge com aquest, on hi concorren aquesta carretera NII-a, l'autopista AP-7 i el resultat final és dirigir-se a una carretera secundària, el “cacao” està ben servit.

(0) Circulant en sentit nord, i abans de sobrepassar Medinyà, hem pres una sortida de la NII-a, a la dreta, entre els PK 724 / 725, en un lloc situat a 42 02 33.2 02 50 52.5 i indicat per anar en direcció al veïnat d'Olivars.

(1) A 42 02 33.9 02 50 56.1 – Desviació: Continuem per l'esquerra. Indicat: veïnat d'Olivars.

(2)  A 42 02 35.3 02 50 52.3 – Desviació força tancada, continuem per la dreta. Indicat: veïnat d'Olivars. Passem per sota de les calçades de l'autopista AP-7.

(3) A 42 02 44 02 50 46.2 – Desviació. Continuem recte, indicat.

(4) A 42 02 52.5 02 50 38.2 – Desviació. Continuem per l'esquerra. No hi ha indicació.

(5) A 42 02 58.6 02 50 34.5 – Desviació. Continuem recte.

(6) A 42 03 04 02 50 30Arribem al veïnat d’Olivars

Les restes d'aquesta edificació, són senzilles de localitzar. Estan ben a la vista.

Distància total del recorregut des del punt (0) al punt (6): 2 km. aproximadament.

La introducció en un mapa de Google de les coordenades anteriors, comporta l'emissió automàtica del següent M A P A del recorregut.

Localització: N 42 03 04.0 E 02 50 30.0 - Altitud  101 m. Aquestes dades, i la situació de la icona en el mapa de Google són les d'un punt qualsevol d'aquest petit veïnat, doncs no som capaços de situar les restes amb precisió, no “les veiem”.

Capella d'una sola nau, de volta de canó, ara enfonsada, i absis semicircular.

L'entrada és a l'oest i la llinda de la porta és bisellada i té una data inscrita (1633).

A sobre hi ha un òcul de dues peces i dos incisions circulars de decoració i restes de l'Ave Maria.

Clou la façana un campanar d'espadanya de dos forats, del qual només queden els pilars.

Sembla que antigament la façana era a solana i ara hi ha un esbornac. La façana nord té tres contraforts posteriors.

L'interior té el sostre enfonsat i l'absis mig tapat pel pedruscall.

Al costat de la façana nord hi ha dos arcs de punt rodó, així com restes de l'arrencada de la volta i d'una cornisa. Molta vegetació també.

A l'absis hi ha restes de l'arrencada de la volta i d'una cornisa, així com forats on hi podia haver un baldaquí.

Notícies històriques

Està realitzada amb carreus irregulars i de diferents materials. Hi ha restes romanes a l'absis ( tegulae ).”