Església de Santa Maria de Viladordis – Manresa / Bages

Plafó informatiu situat al costat de l'església

Església de Santa Maria de Viladordis – Manresa - Al costat, la rectoria

Església de Santa Maria de Viladordis – Manresa

Església de Santa Maria de Viladordis – Manresa - Sarcòfac situat als jardins.

Sarcòfac situat als jardins

I T I N E R A R I

Situació: L'església de Santa Maria de Viladordis centra una petita barriada de cases disseminades,  propera a la ciutat de Manresa, ciutat capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat). A Pat.mapa es diu restaurada fa poc per la gent del poble."), sense citar la data d'aquesta restauració.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Al costat hi ha disposada una zona d'aparcament.

Altres noms: Santuari de la Salut - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  08/03/2014:

Com en tantes altres ocasions, des de casa mateix, a través de Google Maps, vàrem localitzar la situació d'aquesta edificació.

Vàrem planificar la visita fixant unes dades, que una vegada introduïdes al nostre navegador ens van portar al lloc situat a 41 42 49.80 01 51 28.80.

En aquest lloc, entre els PK 3 / 4 de la carretera BV-1225 (Pont de Vilomara – Manresa), hi ha un parell de sortides, la continuació de les quals és un camí de terra: Una en sentit sud, és la que ens permetrà l'accés al Pont de les Arnaules.

L'altra, en sentit nord, és la que ens permetrà l'accés a l'església de Santa Maria de Viladordis, cap a on ens dirigirem ara.

Llavors ens trobarem circulant per un ampli camí de terra, indicat per anar a Viladordis, perfectament transitable, i on al cap d'un recorregut d'uns 900 metres, arribarem al lloc desitjat.

Aparcarem uns quants metres més endavant, en una ampla zona disposada a l'efecte.

“ Descripció

Conjunt d'una sola nau rectangular (la nau és originària del preromànic i mesura 13,5 m de llargada, 5,5 m d'amplada i 0,80 m de gruix de paret amb portal antic en un lateral i absis semicircular.

Coberta amb volta de pedra dividida en quatre trams desiguals per tres arcs torals.

El frontal i el campanar (de perfecta torre quadrada) són posteriors. S'aprecia una gran diferencia dels carreus en la seva col·locació i les seves mides segons les diferents èpoques de construcció.

915-938 - Ja consta com a filial de la seu de Manresa.

XII-XIII - substitució de la coberta d'embigat per una volta de pedra.