Ermita de Sant Sebastià de les Brucardes – Sant Fruitós de Bages / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A les Brucardes, una urbanització a l'entorn del mas que dóna nom a la zona, que pertany al municipi de Sant Fruitós de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: No es té notícia, tanmateix, de la data de construcció de la capella. L'origen del mot "Brocardes" apareix documentat ja al segle XI (1021) – (Pat.mapa).

Sembla ser que l'actual edifici és obra del Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

A un llibret guardat al mas Brucardes, consta que el 18 de gener de 1754 l'ermita fou renovada tota de nou. Restaurada altra vegada l’any 1982 – (Pat.mapa) i sembla que finalment, també l'any 2005 (Fotografia).

Estat: Perfecte estat. De bonica factura, situada aïllada al bell mig d'un lloc força acurat.

Accés - Visitada el 01/03/2014:

Situada a l'avinguda de les Brucardes, cantonada amb la plaça de l'Hostal. Per arribar-hi, només cal anar seguint els nombrosos cartells que trobarem i que indiquen “La Masia”. Al davant hi ha una àmplia zona de pàrquing gratuïta.

Localització: N 41 44 20 E 01 53 01.60 – Altitud: 313 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

Capella d'una nau, té un absis circular a ponent. Està coberta amb volta de totxo, i el seu interior es troba enguixat i emblanquinat.

El portal és de mig punt, adovellat i situat al cantó de llevant; culmina aquesta cara una petita espadanya.

L'aparell del conjunt és irregular, obrat amb pedres i alguns fragments d'obra, que no respecten ni la disposició en filades. El parament és un xic més regular a la cara est. L'edifici només presenta una petita obertura quadrada al sud.

Es tracta d'una petita capella situada en un medi antigament rural -mas Brucardes-, actualment transformat en urbanització.

La seva estructura i aparença té un aire romànic, encara que no s'ha pas de considerar com a pertanyent a aquest estil. El seu estat de conservació és molt bo, gràcies a la iniciativa de Martí Iglesias i Sabina Brucart, propietaris de dit mas, que impulsaren la seva reconstrucció.

Notícies històriques

L'origen del mot "Brocardes" apareix documentat ja al segle XI (1021). L'any 1086 consta que Ermengarda, vídua d'en Berenguer Brocard, dóna al monestir de Sant Benet de Bages, entre altres terres, el mas anomenat de Bages, que per les afrontacions que el termenegen, ha de tractar-se del mas dels Brocard.

No es té notícia, tanmateix, de la data de construcció de la capella.

A la restauració de 1982 es posaren al descobert vestigis del paviment antic, a uns 12 cm. per sota de l'actual. A un llibret guardat al mas Brucardes, consta que el 18 de gener de 1754 l'ermita fou renovada tota de nou, i beneïda pel prior de Sant Benet de Bages.

Aquest indica que amb anterioritat, el segle XVIII ja existia una reconstrucció. El 12 de juny de 1982 es beneí novament la capella, després de tasques importants de reconstrucció.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Març 2014):

“Descripció

Capella del mas d'una sola nau, amb absis semicircular a la capçalera. No es tracta d'un absis continu, sinó que el mur resulta interromput fent un petit escaire, sortint l'absis uns centímetres més a l'interior del mur.

És aixecada amb murs de mamposteria irregular en pedra, reforçat amb totxana. La coberta és de volta de totxo a l'interior i a doble vessant amb teula a l'exterior, amb un portal d'entrada de mig punt adovellat.

L'edifici manca de decoració escultòrica exterior. L'aparell és irregular, unit amb ciment pòrtland, i l'estructura i aparença li dóna un aire romànic, malgrat ser més moderna.
L'interior es troba enguixat, i destaca l'existència d'una figura de Sant Sebastià també de moderna factura. La última restauració fou feta l'any 2005.

Observacions: Inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya amb els nº 29

Història

L'existència d'un mas anomenat "Brocard"no es constata fins el 1148, amb el nom de "Casal Brocard" . SALVADÓ (2003:237). Malgrat la constatació documental al llarg dels segles de la presència d'aquest mas, no es té notícia de la capella.  Segurament la seva construcció degué ser iniciada entorn al segles XV -XVI.

Es degué tractar d'un tipus de capella privada lligada al culte personal de la família Brucart resident al mas. En el llibret guardat al mas, consta que el 18 de 1754 l'ermita fou renovada.
Durant el transcurs de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), l'església fou cremada juntament amb la imatge del Sant Patró que la presidia -Sant Sebastià-.

L'any 2005 fou restaurada pels propietaris del mas Les Brucardes.”