Torre del Santmartí – Sant Fruitós de Bages / Bages

És una edificació del segle XIX.

torre-telegrafia-optica-st-fruitos-de-bages-111025_508

torre-telegrafia-optica-st-fruitos-de-bages-111025_510

Situació: A Sant Fruitós de Bages (Bages) - Barcelona

Època: Segle XIX. És la Torre nº 33 de la línea de torres de Telegrafia òptica de Manresa a Vic.

Estat: Molt malmesa. Situada en un entorn arranjat pel lleure, pràcticament sols resten en peus els fonaments i unes poques filades de pedres.

Accés - Visitat el 25/10/2011:

Al final de l’avinguda Lluis Companys (Veure mapa Google – 41 45 17 01 52 40) hi ha l’inici d’un camí de terra, que flanquejat per unes baranes de fusta, caminant, i salvant l’alçada trepitjant unes escales d’esglaons també de fusta, en cinc minuts de durada, ens dirigeix dalt del turó on hi ha la torre, compartint altures amb uns dipòsits rodons.

Localització: N 41 45 22  E 01 52 40. Altitud: 308 m.

Altres:

• Gastronomia. Com haureu pogut observar, a les nostres pàgines no fem esment dels nombrosos establiments d’hostaleria que descobrim durant els nostres passejos pel món i que sens dubte formen part del gaudi de les nostres excursions.

Però avui fem una excepció: A Sant Fruitós del Bages, al Bar-restaurant Cal Pitu, situat a l’avinguda Bertrand i Serra, 26 (Telèfon 93 878 82 53) fan una cosa ben curiosa. Només d’entrada i després d’assignar-te la taula, t’envien directament a la cuina. Allà et rep en “Pitu”, el cuiner i t’ensenya la col·lecció de cassoles encara calentes dels àpats que té preparats pel dia.

Així dons el client, escull el menjar que vol, la quantitat que desitja i surt de la cuina amb el primer plat a la mà, cap a la seva taula, havent demanat també ( i vist i olorat) el segon plat.

Val a dir també que la relació qualitat / preu d’aquest menú és sorprenent, amanit amb un tracte cordial, i un preu força ajustat pels temps que corren: 8,50 € (Valgui aquesta dada per a la posteritat ...). Una visita força recomanable.

• Com ja hem comentat en altres ocasions, una edificació relativament “jove” sembla que sigui una edificació sense història. Però com en altres casos, la present torre ja està documentada des del segle X, tot i que les pedres, evidentment, no son les “originals”.

• Ajuntament de Sant Fruitós: Patrimoni cultural (Al cercador que apareix, al camp  Denominació, sol·licitar: Torre del Santmartí).

Informacions complementàries de l'ITINERARI

torre-telegrafia-optica-st-fruitos-de-bages-111025-google-maps-inici-cami-a-peu

Vista del final de l'avinguda Lluis Companys, l'esplanada on hem aparcat el cotxe i hem iniciat el camí a peu. (Google Maps)