Pont de les Arnaules – Manresa / Bages

espereu…

Sens dubte la present pàgina constitueix una flagrant transgressió de l’esperit que fins ara constituïa la nostra raó de ser: informar sobre edificacions medievals a Catalunya.

Demanem disculpes.

Però, la descoberta d’aquesta sorprenent “construcció” natural, ens ha portat a pensar que calia dedicar-li una plana en exclusiva.

No té a la vora cap edificació medieval amb la que poder relacionar-la. I per evitar que pogués passar desapercebuda als nostres lectors,  si la situem com un element més dins del context de les troballes de les que complementàriament donem informació a l’apartat “Altres llocs interessants per visitar”, hem pres aquesta decisió.

Per a nosaltres, ha sigut una agradable descoberta, que ens ha portat a fer una bonica excursió i ens ha permès conèixer un altre bell racó del nostre país.

Finalment dir,  que ens complau poder donar-lo a conèixer.

I T I N E R A R I

Situació: Tot i que es troba en terrenys del terme municipal de Manresa, està molt a la vora de El Pont de Vilomara. Manresa és la ciutat capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Prehistòrica.

Protecció: No ens consta que gaudeixi de cap tipus de protecció.

Estat: Perfecte estat. Lliurament accessible.

Altres noms: El pont foradat.

Accés - Visitat el  14/03/2014:

Procedents de Barcelona i circulant en sentit nord per la carretera C-55 (Abrera –Manresa), en un punt situat a N 41 43 01.8 E 01 50 40.4 (Mapa 0) , una mica més endavant del PK nº 28, prenem una sortida a mà dreta, indicada per anar a Bufalvent i El Pont de Vilomara, i ens trobarem circulant, dins de Manresa,  pel carrer anomenat carretera Pont de Vilomara, travessant una zona industrial, amb naus a banda i banda.

Al final d'aquest carrer, ens incorporem (1) a la carretera BV-1225 (41 42 59.9 01 51 11.8), girant a la dreta (Hi ha un cartell: Terrassa – Barcelona per autopista).

Ben aviat trobarem una sortida (2) (*) a la dreta d'aquesta carretera (41 42 49.3 01 51 28.7),  entre els PK nº 3 i 4, per on continuarem. Llavors circularem per un camí de terra. Hi ha un cartell que indica Castellgalí i Montserrat.

(*) Davant per davant, a l’altra banda de la carretera, hi ha una sortida que aboca a un altre camí de terra, per on aniríem a parar al Santuari de Santa Maria de Viladordis.

Al cap de poca estona arribarem a un lloc (3) situat a 41 42 23.7 01 51 29.8 on trobarem una desviació a mà esquerra, sense cap indicació, per on continuarem. (En direcció recta, un altre cartell continua indicant que aniríem a parar a Castellgalí i Montserrat).

Finalment arribarem a un lloc situat a (4) 41 42 25.9 01 51 35.9, on hem aparcat còmodament el vehicle.

Des de la carretera general BV-1225, fins aquí, hem recorregut uns 800/900 metres  per camins de terra, en principi transitables, llevat d’algun que altre bony.

Al davant nostre tenim un pont,

on per sota passa l’autopista Terrassa – Manresa,

i que segons les nostres previsions, a l'estudiar l'itinerari des de casa, teníem que creuar. Però com en altres ocasions, una cadena de ferro, impedeix la continuació als vehicles a motor.

Cap problema, ens calcem les bambes i ens disposem a caminar.

A l’altra banda del pont, continuem per la dreta.

La resta del camí, fins arribar al pont, no presenta cap complicació. Anirem trobant algunes desviacions i continuarem sempre per la dreta, mantenint també a aquest costat, l'autopista.

Durant el proper recorregut deixarem a l’esquerra una cabana de camp

i a la següent desviació veurem un piló indicatiu.

Abans de la darrera desviació (41 42 08.0 01 51 52.1), ja haurem d’haver vist a la dreta, una mica per sota del camí, la construcció.

Altres:

• De la pàgina web El medi natural del Bages, força extensa i interessant, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ El pont de les Arnaules o pont Foradat és un pont natural de roca que es troba a la costa de la dreta de la vall del Llobregat, damunt del Pont de Vilomara però en terme de Manresa, a la zona coneguda com les Arnaules.

Es tracta d'una llarga llenca de roca calcària nummulítica que ha quedat separada del vessant per on discorre un petit i esporàdic torrent, formant un pont natural de roca que uneix els dos costats. La calcària nummulítica és una roca especialment dura, resistent a l'erosió.

Si l'observem de prop, millor allà on tingui fractures recents, veurem que està feta de fòssils com llenties, els nummulits, cimentats per una matriu calcària. La capa de calcària nummulítica que forma el pont natural queda ja ressaltada al perfil del vessant de les Arnaules, perquè l'erosió n'ha anat buidant els materials de sobre i de sota.

Al punt del pont, la capa de calcària deuria tenir dues esquerdes o diàclasis prèvies, paral·leles. L'acció erosiva del torrent, petit però amb molt pendent, ha esfondrat el terreny a partir de l'esquerda interior, aïllant l'esvelt pont de roca que, per ara, resisteix.

El pont de les Arnaules mesura 27 m de longitud total, dels quals 13,2 m corresponen al tram buit per ambdós costats, l'amplada oscil·la entre els 2,7 m de la secció més ampla als només 85 cm de la més estreta i queda suspès a 10,7 m, damunt del torrent.

L'autopista C-16 Terrassa - Sant Fruitós passa només a unes desenes escasses de metres per damunt d'aquest vessant. El seu talús s'acosta perillosament al pont, que podia haver quedat sepultat.

Per poc, però afortunadament el pont de les Arnaules va quedar fora de l'àmbit del moviment de terres de l'autopista.”

• Per si hi hagués algun dubte per poder avaluar les proporcions d’aquesta roca, els invitem a veure les fotografies que hi ha si cliqueu el següent enllaç:
  • Per tal de poder localitzar aquesta construcció l’hem catalogat com a “Pont”.

Altres pàgines:

• El medi natural del Bages – Una interessant i extensa pàgina que constitueix “un estudi amb un objectiu certament de gran abast: tot el medi natural d'una comarca diversa, tant des del punt de vista biològic com geològic, com és el Bages.”  tal l i com consta a la seva pàgina principal.