Ermita de Sant Patllari – Porqueres / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Porqueres, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. Manté en peus la coberta i les parets. El dia de la nostra visita la porta estava oberta. Hi ha un cartell que indica que és un refugi lliure.

L’interior, ocupat per estris que no sembla que siguin pas per celebrar-hi missa, presenta un discret aspecte de netedat i ordre.

Accés – Visitada el 03/11 /2017:

Consideracions prèvies:

• D’entrada (paternalistes com som) hem de dir que no considerem aquesta ruta com una ruta familiar. Anem a pams.
  • El primer tram d’aquest recorregut és un camí transitable, però relativament estret en segons quins llocs. En el poc probable (?) cas de trobar-nos amb algun vehicle de cara, com sempre diem en aquest casos, tindrem una mica de feina per encreuar-nos. També caldrà valorar les condicions meteorològiques.
  • Segurament pot ser un itinerari apreciat pels aficionats als 4x4. Quan comentem que al punt (2) trobarem el camí en mal estat, no diem que ens hi hem de “jugar la vida”, ni molt menys, però caldrà valorar les nostres possibilitats. No és bona idea quedar-nos “enxampats” en un clot al bell mig de la muntanya.
  • De tornada, a casa, introduint les coordenades obtingudes en un mapa de Google, veiem que potser hem fet una volta considerable. Com altres vegades diem, és l’únic camí que hem descobert ...
  • El recorregut a peu, des del punt (2), lloc on hem aparcat, fins el punt on hi ha l’església, ha estat d’uns tres quarts d’hora aproximadament, tot xino xano.
  • Quan des del punt (8) ja enfilem la darrera part del camí, ens cal advertir que:
  • En algun punt, aquest camí pot posar en dificultats a gent poc acostumada a anar per la muntanya. Potser a estones, per baixar, caldrà posar el “cul a terra” per poder continuar.
  • I finalment i també referit a aquesta darrera part del camí, recomanem estar molt atents al recorregut que toca fer ara, per tal de no perdren’s a l’hora de tornar.
  • No descarteu fins i tot la idea de deixar alguns senyals en alguna part del camí, per tal de no perdre el fil a la tornada ...

DETALL DEL RECORREGUT

(0) - El punt d’inici ha estat un lloc (42 6 17 2 42 41.8) situat entre els PK 6-5 (Més aviat a tocar del PK 6) de la carretera GIV-5247 – (Pujarnol / Banyoles), on prenem una sortida indicada: Sant Patllari. Entrem a un camí de terra, en principi transitable, tot i que relativament estretet.

Aviat el nostre navegador, el nostre fidel TomTom,  ja no ens presenta cap camí, no el té.

Anem a detallar les successives desviacions que hem anat trobant durant la propera part del recorregut.

(1) – A 42 06 35.2 02 42 59.3 – Desviació - indicat: Sant Patllari – Continuem per la dreta.

(2) – A 42 06 27.6 02 43 05.7 – De cop i volta el camí per on anàvem s’enfila amb decisió i el terra es transforma en un terreny intransitable. L’aigua de les pluges ha produït uns sots força perillosos.

Si tenim la mala sort de caure dins d’un d’aquest forats, tot i anar en un 4x4, potser tindrem dificultats per sortir-ne.

Aprofitant que tenim un petit marge al voral del camí, decidim aparcar aquí el cotxe i ens disposem a continuar el camí, a peu.

(3) – A 42 06 25.2 02 43 08.8 – Desviació, continuem per la dreta.

(4) – A 42 06 32 02 43 18.0 – Desviació, continuem per l’esquerra.

(5) – A 42 06 48.9 02 43 07.6 – Desviació, continuem per l’esquerra.

(6) – A 42 06 44.3 02 43 07.3 – Desviació. A l’esquerra hi ha un indicador que assenyala per anar al Mirador de Patllari. Nosaltres no hi hem anat, hem continuat per la dreta.

(7) – A 42 06 44 02 42 57 – Desviació, continuem per l’esquerra.

(8) – A 42 06 40.5 02 42 36.5 – Desviació – Aquest punt és clau. Aquí hi ha el començament d’un corriol, discret, però alhora ben fressat, sense cap indicació, que s’enfila entre els arbres, deixant ara a la dreta la pista per on hem arribat fins aquí. És el camí que ens portarà al davant de l’església.

(9) - Localització: 42 06 43.5 02 42 41.9 – Altitud: 644 m.

La introducció de les coordenades anteriors, en un mapa de Google, proporciona automàticament el següent

M A P A del recorregut

Com en altres ocasions, la darrera part del camí no està representada correctament, doncs Google no considera algun tram com a transitable.

Però una vegada haguem arribat al lloc oportú, no presenta cap problema la localització del nostre objectiu.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

Temple romànic de planta rectangular, d'una sola nau i absis semicircular.

A la banda dels peus (a ponent), s'aixeca un cos rectangular de dos habitacions, sobre les restes d'una antiga torre, que servia com a habitatge de l'ermità. Per aquest edifici annex es va haver d'obrir una porta d'accés al temple en el mur lateral de migdia; aquest tipus de solució és força freqüent en esglésies preromàniques i romàniques catalanes.

La façana queda rematada per un senzill campanar de cadireta. El parament de tot l'edifici és de pedruscall i la coberta és a dues aigües. A l'interior, el sostre només és de volta a la zona del presbiteri, mentre que la resta està sostingut per cairats de fusta.

Notícies històriques

Sembla que en un principi era la capella castellera d'una fortalesa anomenada Specula, documentada el 1182.

Però aquest edifici no apareix documentat fins el 1327, en unes deixes testamentàries.

L'any 1727 s'hi van fer unes remodelacions que van donar l'aspecte actual al temple.

Es té noticia de la presencia d'ermitans fins la segona meitat del segle XIX.

L'any 1985 l'ermita va ser restaurada pel Centre Excursionista de Banyoles. Aquesta restauració es va centrar en els taulats, el presbiteri i l'absis. Es revisà també la casa de l'ermità.

Actualment, cada any per setembre s'hi celebra un aplec en honor al Sant.”