Església de Sant Cebrià de Pujarnol – Porqueres / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Pujarnol, una entitat de població de Porqueres, poble i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l'Estany (Girona).

Estat: Bon estat. Al costat hi ha el Castell de Pujarnol i un petit cementiri. No és accessible lliurament.

Per accedir-hi i per a altres informacions, visiteu la nostra pàgina del Castell de Pujarnol.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

Edifici de planta rectangular amb absis semicircular i una sola nau, de 13,30 x 4,70 metres.

La nau presenta la volta lleugerament apuntada i les parets llises enguixades.

La paret lateral esquerra té tres portes: la més propera al presbiteri condueix a la sagristia, la següent és més gran i dóna a un petit espai convertit en capella, i la primera condueix a una escala que condueix al cor.

Entre la nau i el presbiteri hi ha dos arcs decreixents. Una cornisa segueix tot els seu perímetre a l'alçada de l'inici de la volta.

El campanar és situat a sobre la portalada. És de planta quadrada i té un sol pis, amb dos finestrals a les cares est i Oest, i un a les cares Nord i Sud.

La façana és llisa i presenta una porta adovellada i un rosetó. Des de l'exterior s'aprecia el volum afegit a l'esquerra.

Notícies històriques

Segons la butlla de Benet VII del 1017, el monestir de Banyoles tenia possessions al lloc de Podio Arnulphi o Puigarnolf, del comtat de Besalú.

El 1248 el bisbe de Girona, Berenguer de Castellbisbal, va consagrar l'església com a parròquia del lloc.

El 1426 hi havia dos altars, un era l'altar major i l'altre estava dedicat a Sant Pere.

El 1703 consta en el llibre dels delmes del bisbat que els de Pujarnol corresponien als senyors Millàs de Madremanya i Campolier de Miànegues.”