Torre Descalç – Porqueres / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pujarnol, entitat de població de Porqueres, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l'Estany (Girona).

Època: Segle XII – Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 03/11 /2017:

(0) - El punt d'inici ha estat un lloc (42 5 47.5 02 43 49.7) a tocar del PK nº 3 de la carretera GIV-5247 - (Pujarnol - Urbanització Puig de Fontpudosa - Banyoles), on prenem una sortida indicada: Sant Maurici de Calç - Riera Matamorts. Entrem a un camí de terra, perfectament transitable, que al cap d’un recorregut aproximat d'uns 750 metres, ens permet arribar a l'Ermita de Sant Maurici de Calç. La Torre Descalç és una edificació annexa. Aparcament al davant.

(1) - Localització: N 42 05 59.7 E 02 43 39 – Altitud: 275 m.

M A P A d'aquest recorregut

Tant les coordenades de situació, com el MAPA del recorregut, també son aplicables a l’Ermita de Sant Maurici de Calç, donat que ambdues estan a tocar, frec a frec.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

Conjunt format per una masia amb una antiga torre i una ermita adossada a un costat.

La torre és de planta quadrangular, de planta baixa i dos pisos bastida amb carreus irregulars.

Amb el temps, a aquesta torre es van anar annexionat diferents cossos, per això la porta d'accés, un arc de mig punt adovellat, es troba a l'interior del mas.

El mas és d'estructura rectangular amb planta baixa i pis. La porta d'entrada, a la façana de llevant, és de grans dimensions i allindada. La resta d'obertures són quadrangulars, amb llinda i ampit.

Notícies històriques

Aquest habitatge era un mas fortificat unit a l'església de Sant Maurici de Calç. L'any 1017 es troba documentat com a "villa calvis".

La torre va passar per diferents famílies fins que, l'any 1693, va ser comprada per la familia Campolier de Miànigues, actual propietària.

Entre els segles XVII i XVIII, la torre s'hauria vist ampliada i convertida en un mas.