Ermita de Sant Maurici de Calç – Porqueres / Pla de l’Estany

Valoració: 4 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Pujarnol, entitat de població de Porqueres, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta  - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. No és accessible lliurament.   

Altres noms:

Accés – Visitada el 03/11 /2017:

(0) - El punt d’inici ha estat un lloc (42 5 47.5 02 43 49.7) a tocar del PK nº 3 de la carretera GIV-5247 - (Pujarnol - Urbanització Puig de Fontpudosa - Banyoles), on prenem una sortida indicada: Sant Maurici de Calç - Riera Matamorts. Entrem a un camí de terra, perfectament transitable, que al cap d’un recorregut aproximat d’uns 750 metres, ens permet arribar a Sant Maurici. Aparcament al davant.

(1) - Localització: N 42 05 59.7 E 02 43 39 – Altitud: 275 m.


M A P A d’aquest recorregut


Tant les coordenades de situació, com el MAPA del recorregut també son aplicables a la Torre Descalç, donat que ambdues estan a tocar, frec a frec.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, que tracta conjuntament aquestes edificacions, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

Conjunt format per una ermita (Sant Maurici) i una masia fortificada amb torre de defensa (Torre del Calç).

“ Descripció

L'ermita és de planta rectangular amb coberta a dues aigües. A l'interior té volta de canó apuntada i un absis semicircular.

Té un campanar d'espadanya amb dues finestres d'arc de mig punt.

 A la façana, ubicada a ponent, hi ha la porta d'entrada de forma rectangular i, per sobre d'aquesta, una finestra estreta d'arc de mig punt i d'una sola esqueixada.

 A la part alta dels murs nord i sud, així com també a l'absis, s'observen unes galeries de finestres que recorren tota la superfície.

Adossada al mur de tramuntana hi ha una petita sagristia que uneix la torre i l'ermita; és una estança rectangular coberta amb volta rebaixada a la qual s'accedeix per una porta situada a l'absis.

Notícies històriques

L'ermita actualment depèn de la parròquia de Pujarnol.

Apareix citada per primer cop el 1017 en la butlla del papa Benedicte VIII a favor del monestir de Banyoles.

El 1097 rep el nom de Sant Maurici de Calvis. L'any 1182 formava part de la parròquia de Porqueres, però al s. XIV ja consta com a parròquia independent.

Pel que fa a la Torre, va pertànyer a la família Calç durant els segles XIII i XIV. Successivament va passar a diferents famílies fins a arribar a ser possessió dels Campolier (família Tort), que encara la posseeixen.


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: