Ermita de Sant Joan – Juncosa / Garrigues

Ermita

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Juncosa, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues – (Lleida). Situada dins d’una balma de respectables dimensions.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 23/02/2018:

D’entrada hem de dir que ens ha costat una mica, hem necessitat fins a dos intents i donar un bon grapat de voltes, per poder localitzar-la.

Mitjançant la inestimable ajuda d’un navegador caldria situar-nos en el punt d’inici, un lloc situat a les afores de Juncosa - 41 22 14.4 0 46 15.5, on hi ha una creu i des d'on marxen uns camins de terra. Als voltants hi tenim granges de bestiar. Cal aparcar el cotxe en aquest lloc i continuar a peu. Des d'aquí es té una bona perspectiva de Juncosa.

El “secret” rau en prendre el camí adient. Aquest no és altre que el que assenyalem a la següent fotografia. Surt del davant de la creu i vé a ser el del mig d’una derivació d'on surten tres camins.

És ample i planer, flanquejat per unes oliveres .

Més endavant ens trobem que hem de traspassar una porta de ferro, que al menys, a dia d’avui, està oberta.

Després deixem a l’esquerra una casa

i ben aviat, al fons, ja veurem la balma. En menys de deu minuts haurem fet el camí.

Localització: N 41 22 06.0 E 00 46 15 – Altitud aproximada: 570 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2018):

Es troba fora del nucli urbà a un quilòmetre aproximadament del poble i ubicada dins d'una roca.

És una petita ermita de planta quadrada, tota ella feta de grans carreus desiguals però ben escairats.

L'entrada és una porta adintellada, flanquejada a la dreta per una petita finestra i a l'esquerra, per una creu. Al seu interior hi ha un altar dedicat a St. Joan amb un gran nombre de relíquies.

Davant l'ermita hi ha una planícia, coberta parcialment per la roca, on temps enrere s'hi celebrava un aplec el dia de sant tutelar.

Notícies històriques

Es pensa que ja hi havia algun temple en temps preromans, aleshores s'hi feien cultes relacionats amb les aigües i les roques.

La primera notícia documentada, però, és ja de finals del segle XVI-XVII. Hi ha diverses llegendes que ens parlen del paratge. Una ens explica que l'aigua que brolla al costat de l'ermita guareix de qualsevol mal de vista o fins i tot de ceguesa. De fet, es tradició quan es va a l'ermita, rentar-se els ulls com a protecció.

Una altre llegenda local explica que els musulmans van situar a Juncosa el centre de l'univers conegut, i hi volien construir la mesquita mes gran del món; allà hi tenien una enorme campana d'or massís. Les tropes cristianes reconqueriren la zona abans de la construcció del temple. Els musulmans volien emportar-se la campana però al haver de marxar, no van poder i decidiren d'enterrar-la. Encara avui ningú no l'ha trobada.

D'ençà que és propietat privada no s'hi han tornat a celebrar cap tipus d'aplec o altres actes. “