Església de Santa Maria de les Besses – Cervià de les Garrigues / Garrigues

I T I N E R A R I

Situació: A les Besses, antic despoblat de Cervià de les Garrigues, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. Fou restaurada a finals dels setanta del segle XX”Lliurament accessible. La porta d’entrada està permanentment oberta a qualsevol visitant.

Accés – Visitada el 03/02/2018:

(0)Punt d’inici: L'itinerari d'avui ha començat a Cervià de les Garrigues, en un lloc situat a 41 25 36.9 0 51 34.7 , això és, segons veiem a Google Maps, a la  confluència de les carreteres LV-7031 / LP-7032, on prenem una sortida indicada: Les Besses.  Després, anirem trobant indicacions als llocs oportuns.

Durant la propera part del recorregut, circularem una estona per un camí de terra, perfectament transitable.

(1) - A 41 25 39.2 0 49 47.2 un cartell prohibeix la circulació de vehicles a motor: pas exclusiu veïns (?). La darrera part d'aquest camí, molt curteta, s'ha de fer a peu.

Aparquem al voral del camí. En cinc minuts som al davant de l'ermita.

(2) - Localització: N 41 25 47.7 E 0 49 43.2 - Altitud:  406 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la presentació del següent

M A P A del recorregut – Distància estimada: Uns 700 m.

“ Descripció

Petita església de planta rectangular, d'una sola nau feta a base de grans carreus de pedra de diverses mides.

Està coberta a dues aigües amb teula àrab i a un dels costats curts hi ha un petit campanar a mode de remat de la façana.

És una església romànica de transició, les cobertes de la nau són arcs apuntats.

Tot el conjunt és força auster, tant sols destaca el portal adovellat que és un arc de mig punt fet amb pedres molt grans amb unes petites motllures.

A banda i banda hi ha contraforts.

Hi ha finestrals d'espitllera als peus i a l'absis (costats curts) i restes de gàrgoles i canals que es deurien utilitzar per a desaiguar.

Al costat del portal hi ha tombes de llosa de pedra i esteles.

Fou restaurada a finals dels setanta del segle XX; aleshores s'arranjà la teulada i els contraforts laterals i el campanar es feren de nou.

Notícies històriques

El poble de les Besses, avui desaparegut, fou edificat al fons de la Vallseca, no lluny del castell de l'Albi.

La seva colonització no va ésser efectuada fins entrat el segle XIII, per Arnau Punyet.

El poblament tingué un caràcter col·lectiu segons la carta que Punyet i la seva muller escrigueren el 25 de febrer de 1225, i començà amb cinc famílies.

És el 1265 quan el bisbe de Lleida autoritza als pobladors de les Besses a construir una església parroquial pròpia ja que fins aleshores havien d'anar als oficis de Castelldetans.

Amb motiu de la guerra de successió les Besses es despoblà.

Des d'aleshores es convertí en ermita de Cervià.

Als anys seixanta del segle XX s'inicià la restauració ja que pràcticament es trobava derruït, acabant el 1973.

Actualment hi té lloc la celebració de l'aplec el diumenge de Pasqua de Pentecosta. “