Castell de les Besses – Cerviá de les Garrigues / Garrigues

castell-de-les-besses-100403_504

castell-de-les-besses-100403_522

Una altra filada de pedres, aquesta ja té més entitat.

castell-de-les-besses-100403_524

castell-de-les-besses-100403_525

Marges de feixes. En la nostra humil opinió, algunes d’aquestes pedres podrien haver estat aprofitades de les parets del castell.

castell-de-les-besses-100403_510-511

Vistes des del turó on suposadament havia estat el castell. En primer terme restes de parets d'edificacions de l'antic poblat de les Besses.

I T I N E R A R I

Situació: A Les Besses, antic nucli de població, avui  deshabitat, de Cervià de les Garrigues (Les Garrigues) – Lleida.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut. Sols s'identifiquen amb força dificultat, algunes filades de pedres. Per sota de la petita planura superior del turó, on suposem havia d'haver estat aquesta edificació, hi ha unes feixes delimitades per unes pedres de bona mida i qualitat, ben tallades, que podrien correspondre a pedres de l'antiga edificació, aprofitades per a altres usatges. Lliurament accessible. Còmode aparcament.

Accés - Visitat el 03/04/2010:

Punt d'inici: Emprenem l'itinerari dins de la població de Cervià de Les Garrigues. Al final del carrer Anselm Clavé, a les coordenades N 41 25 36.91 00 51 34.70 hi ha un indicador, que assenyala l’inici del camí que condueix al Poblat de Les Besses, situat a 3,6 km, i cap a on ens dirigirem.

Circularem els primers 700 metres per un camí asfaltat, per continuar després per una polsegosa pista de terra, molt ample i en perfectes condicions per circular-hi.

Durant el recorregut hi ha diversos cartells informatius que confirmen que anem pel bon camí, fins trobar una desviació indicada a la dreta, que enfilant-se per la faldilla de la muntanya ens condueix en ben poca estona al davant de l'església de Santa Maria, on aparquem (41 25 47.96 00 49 42.71) còmodament al davant.

Dalt d’un tossal molt proper i desafiant, haurem de localitzar les suposades restes del castell.

Localització: N 41 25 47.7 E 00 49 43.2  - Altitud: 411 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Del poblat de les Besses només en queda la petita església de Santa Maria.

Hi ha força restes d'edificacions en ruïna per tot el turó a la dreta del riu Set.

Sobre el penyal de la capella queden unes filades de murs de pedra gran i la base d'una edificació rectangular.

A la vessant meridional hi ha força restes ceràmiques, d'especial interès la grisa, que prova l'ocupació del lloc durant el segle XIII.

Les restes del castell serien contemporànies però l'església és ja d'un moment gòtic posterior.

Notícies històriques

Castell termenat, documentat el 25 de febrer de 1225 quan s'inicia la fortificació del poble, ocupat aleshores per cinc famílies.

Posteriorment el lloc passa a ser domini de Poblet però arran de la guerra de successió (1702- 1714), cau en desgràcia.

Poc a poc es despobla, passa a formar part del terme municipal de Cervià i avui és un petit parc natural.

• Per sota del turó on havia estat edificada aquesta construcció s'identifiquen restes de parets de les cases de l'antic poble de Les Besses.

• A la vora, hi ha l'Església de Santa Maria de les Besses, restaurada l'any 1973 i lliurament accessible. Al seu interior hi trobarem dues antigues esteles funeràries, a més d’una pica baptismal tallada d’una sola peça.

MAPA de situació

Garrigues : Veure en un mapa més gran.