Ermita de Sant Antoni – Granadella / Garrigues

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Granadella, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Època: Segle XVII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya. * Fem constar que en un plafó informatiu situat al davant d’aquesta edificació s’esmenta queÉs una torre de planta quadrada coronada per un campanar d’espadanya que correspon a un primitiu edifici romànic (Segle XIII). De moment no hem pogut contrastar aquesta informació.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés – Visitada el 23/02/2018:

La trobarem a tocar del punt quilomètric nº 24 de la carretera C-233 (L'Albagés / La Granadella). Hem aparcat al davant.

Localització: N 41 21 45.5 E 00 40 10.5 - Altitud:  526 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2018):

“ Descripció

Petita ermita molt reformada amb el pas del temps, el seu interior és barroc, avui enguixat i pintat de blanc amb el sòcol de formigó i el paviment de la nau de maons i el de l'altar, de formigó.

Està coberta amb volta de canó i a l'absis, de creueria.

Els espais entre els nervis hi ha policromia que imita carreus, un cel estelat, motllures arquitectòniques pintades segons el gust renaixentista i garlandes vegetals.

A la clau de la volta s'hi pot llegir una inscripció (O.P./M.I./OA/NA/MIG).

Darrera la imatge de la paret tocant just a la volta, veiem la data de 1594.

També es conserven altres restes de policromia a una paret lateral, una mà i un braç en actitud de benedicció.

A l'exterior, en canvi, podem veure una portada neoclàssica, un campanar d'espadanya sobre la torre anterior i un pòrtic a mode de galilea que és un afegit contemporani.

Està tot plegat arrebossat.

No es té dubtes que l'actual església aprofita el que en devia quedar de l'anterior, més antiga.

Notícies històriques

Abans de la guerra civil (1936- 1939) hi havia tres retaules dedicats a St. Joan, St. Jaume i Sta. Maria Magdalena que es pensa que eren gòtics, del trecento barceloní, i concretament, del taller dels Bassa.

Aquest fet provaria l'antiguitat del temple.

Hi ha autors que han parlat d'una construcció romànica posteriorment reformada, avui es diu que podria datar-se al segle XIV.

A la portada hi ha dues sabates, símbol de la família Sabaté.

El 17 de gener es celebra la festa dels "quintos" i es convida a tothom a llonganissa.