Església de Sant Miquel – Granyena de les Garrigues / Garrigues

F O T O S

Com es pot apreciar, les fotos de l’interior de l’església s’han obtingut adossant directament l’objectiu de la màquina de fotografiar als vidres de les portes.

I T I N E R A R I

Situació: A Granyena de les Garrigues, població i municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat:  A dia d’avui sembla que s’hi estan portant a terme treballs de restauració. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Trobarem aquesta església, al carrer de ... l’Església.

Localització: N 41 25 56.0 E 00 38 57.4 - Altitud:  360 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2018):

“ Descripció

Petita església romànica del segle XIII però amb importants modificacions, sobretot del segle XVIII.

Té una sola nau coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada i a la zona de l'evangeli, hi ha dues petites capelles laterals força ben conservades cobertes amb volta de creuria, ja d'època gòtica amb restes de policromia.

El més interessant és la portada, tot i que també és un dels elements més malmesos ja que es tapià i posteriorment, s'hi obrí un balcó.

És una portada lateral feta a partir d'un arc de mig punt amb arquivoltes sostingudes per pilastres adossades i capitells amb decoració vegetal.

Una de les arquivoltes està decorada amb puntes de diamant.

La primera menció escrita d'aquesta església es troba a les dècimes papals del 1279.

La tornem a tenir documentada el 1361, en una visita pastoral.

Fou sufragània de Castelldans.

Durant la primera guerra carlina quedà molt malmesa, això féu que es pensés en una nova construcció.

La nova parròquia s'edificà en un altre solar i aquesta es va fer servir per una comunitat de monges.

Actualment està molt malmesa pels usos que ha tingut ja que han alterat notablement la seva estructura i fesomia originals.

Actualment l'edifici es troba dividit per revoltons i envans.

Fou destinada a habitatge unifamiliar i magatzem.”