Castell de Montoliu – Montoliu de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Montoliu de Segarra, vila i municipi del mateix nom, situat a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès, ruïnes. Hi ha un cartell de la Generalitat que diu que s’està rehabilitant (segona fase), però el dia que l’hem visitat no es veu pas “moviment”.

Accés - Visitat el 30/09/2006:

Vora el marge dret del carrer del Call. A dalt del poble, molt fàcil de localitzar, tot i que per veure l’interior s’ha d’anar per un costerut passadís que dona la impressió que t’hagis de ficar a casa d’algú.

Localització: N 41 35 24.98 01 16 09.96 – Altitud: 700 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Castell situat a la part alta del poble, aïllat de qualsevol edificació i molt alterat per la construcció de l'actual dipòsit de l'aigua.

L'edifici se'ns presenta de planta quadrada, i amb la porta d'accés situada al mur est, on hi ha situats uns grans contraforts, que evidencia problemes d'estabilitat al llarg del temps.

A l'interior de l'edifici, encara son visibles les restes d'uns arcs apuntats d'època gòtica. Aquesta construcció presenta un parament de carreus irregulars amb rejunt de morter.

Notícies històriques

La primera notícia del terme de Montoliu data de 1077, amb el nom de "Monte olivo". Al 1079 el senyor de Montoliu, Ponç Guerau de Cabrera, va cedir la propietat per un cavall a Guillem Miró. El castell restà sota el seu domini fins al 1112, quan el va vendre a Guillem Dalmau de Cervera. Al 1227 els Cervera van donar el castell al monestir de Santes Creus, reservant-se el seu usdefruit fins al 1229. El Castell de Montoliu fou domini del monestir de Santes Creus fins que al segle XIX s'aboliren els senyorius jurisdiccionals.”