Església parroquial de Sant Andreu de Vilagrasseta – Montoliu de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Vilagrasseta, entitat de població de Montoliu de Segarra, municipi de la comarca de la Segarra - (Lleida).

Època: L'edifici actual és una construcció del segle XVIII, però el seu inici és molt més anterior, doncs apareix com a parròquia dins de les esmenes del bisbat de Vic, a partir dels segles XI i XII.”Obra Popular - Generalitat de Catalunya *

Protecció: Informació no disponible - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitada: 27/12/2019

Senzill de localitzar, donades les dimensions del llogaret - La trobarem a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

“Descripció:

L'església està situada fora del nucli antic del poble, aïllat de qualsevol edifici i centrat en una plaça.

Aquest edifici se’ns presenta de planta rectangular, d’una nau coberta amb volta de canó amb llunetes, capelles bastides al mur d’una façana lateral, torre campanar, capçada plana, i disposa de ràfec de teula al llarg de les façanes laterals.

La coberta de l'edifici és a doble vessant, a diferència de la torre campanar que és a quatre vessants. A la façana principal s'obre la porta d’accés, d'estructura adintellada, amb pilastres adossades a banda i banda i corona un frontó motllurat.

Cal destacar el relleu en forma de segell que apareix centrat al mig de la llinda d’aquesta porta d’accés amb la data "1866" .

Damunt aquesta estructura d’accés, i seguint l'eix vertical, es disposa una fornícula buida, un òcul i una finestra cruciforme.

A un angle d’aquesta façana principal, es situa una torre campanar, de planta quadrada i amb quatre ulls d'arc rebaixat.

A l'interior de l’església hi ha una motllura situada a l'arrencada de la volta de canó, on surten els arcs formers que es recolzen en pilastres.

L'obra presenta un parament paredat de pedra del país.

Notícies històriques

L'edifici actual és una construcció del segle XVIII, però el seu inici és molt més anterior, doncs apareix com a parròquia dins de les esmenes del bisbat de Vic, a partir dels segles XI i XII amb el nom del poble de “Villa Grassa”, aquest últim conegut fins el segle XIII, quan passar a ser Vilagrasseta.

Durant el segle XIII, el rector d'aquesta església va pledejar sense èxit amb el monestir de Santes Creus pels drets sobre els delmes de Gramuntell.

Tradicionalment sempre ha estat sufragània seva l'església de Santa Maria de Gramuntell.

Aquesta església parroquial de Sant Andreu va pertànyer al bisbat de Vic fins l'any 1957, moment que s'incorpora al bisbat de Solsona.

Conserva alguns murs del temple primitiu encara que fou refeta dins l'estètica neoclàssica al segle XVIII.”