Castell de la Guàrdia Lada – Montoliu de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: Encimbellat, presidint el llogaret de La Guàrdia Lada, entitat de població de Montoliu de Segarra, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XI – (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Aparcament al davant.

Accés - Visitat el 30/09/2006:

A mà esquerra del camí del cementiri, davant de l’ermita de la Mare de Déu del Coll (Segle XII – Romànic).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Construcció aïllada situada a la part alta del poble, a pocs metres de la capella de la Mare de Déu del Coll. L’edifici se’ns presenta de planta pentagonal, formar per un mur perimetral sense presència de cap torre integrada al mur del mateix.

Hi ha dos portes d’accés, una primera, oberta al mur sud del part de llevant, i una més petita, al nord del mur de ponent. L’obra presenta un parament format per carreus regulars de pedra del país, amb rejunt de morter.

La primera referència documental sobre aquesta fortalesa està datada al 1059.

En origen el domini de la fortalesa era dels comtes de Barcelona, establert com a feu dels Cervera. El domini de la fortificació va anar canviant passant per diferents famílies de castlans.

Segurament per aquesta raó, el castell donà lloc a un llinatge (Guàrdia o Guàrdia Lada), descendents dels Cervera. Al segle XIII, Marquesa (filla de Ramon de Cervera i vídua de Guillem de Guàrdia Lada) va donar el castell a l'orde de l'Hospital. Aquesta orde fou cedida a diferents castlans. Al segle XIX, amb l'abolició de les senyories, el castell deixà de ser propietat de l'orde de l'Hospital.”