Capella de la Mare de Déu del Coll – Montoliu de Segarra / Segarra

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A La Guàrdia Lada, entitat de població de Montoliu de Segarra, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segles XI-XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hi ha una petita placeta al davant, on es pot aparcar.

Altres noms: Capella del cementiri

Accés - Visitada el 30/09/2006:

A la part alta de la població. La trobarem, per una banda, al costat de les restes del castell de la Guàrdia Lada, i per l'altra, al costat del cementiri.

Localització: N 41 35 25.00 E 01 17 33.00 – Altitud: 780 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Descripció

Capella situada a pocs metres del castell i integrada dins del cementiri del poble.

L'edifici se'ns presenta de planta rectangular, d'una nau amb volta de canó, capçada a partir d'un absis semicircular, coberta exterior a doble vessant i disposa de ràfec de pedra i teula que ressegueix el seu perímetre.

A la façana de migjorn s'obre la porta d'accés, d'arc de mig punt. També, a l'edifici, hi ha d'altres obertures, en forma de finestra de doble esqueixada al seu absis i una finestra cruciforme, a la façana de ponent. En aquesta façana trobem un campanar d'espadanya, d'un ull.

 A l'interior de l'edifici ens trobem que l’absis de la capçalera, amb coberta de quart d'esfera, s'obre a la nau mitjançant un arc presbiteral.

Destaquem també la presència d'una capella semicircular buidada al mur de migjorn, al costat de l’absis de l'interior de l'edifici.

 L'obra presenta un aparell de carreuó o carreu segarrenc, ordenat en filades regular, tot alternant, una filada de carreu rectangular amb una alta filada de carreu quadrat.

Notícies històriques

Tot i que va ser construïda a finals del segle XI o inicis del XII, tan sols hi ha notícies històriques tardanes d'aquesta capella. Al començament del segle XIV degué ser refeta o transformada, ja que al 1327 hi consten donatius i llegats a l'obra de Santa Maria del Coll.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Segarra : Veure en un mapa més gran.