Església parroquial de Sª Mª de la Guardia Lada – Montoliu de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A la Guàrdia Lada, entitat de població de Montoliu de Segarra, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Ho desconeixem.*

Accés – Visitada: 27/12/2019

Senzill de localitzar. La trobarem a la plaça de l’església. Recomanem aparcar el cotxe abans d’entrar al casc urbà de la població, evitant circular pels estrets carrers del llogaret.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

Descripció:

Església situada a la part alta del poble en una plaça i integrada dins del nucli medieval del poble.

L’edifici se’ns presenta de planta rectangular, d’una nau amb llunetes segades, capçalera plana, capelles laterals i torre campanar adossada a un costat de la façana principal.

També presenta l’edifici, un ràfec de teula i maó, al voltant del seu perímetre i coberta exterior a doble vessant.

A la façana principal s'obre la porta d’accés d'arc rebaixat motllurat, on ressalta una mènsula motllurada a la clau d'arc.

Damunt d’aquesta es situa una petita obertura d’estructura quadrada, voltada per tres escultures integrades al parament de la façana.

Resulta molt difícil poder identificar les imatges d’aquestes escultures, que presenten un estat de conservació molt erosionat, però sembla ser, que dos té-les correspondrien a dos sants; un dels quals, el situat damunt de la finestra, seria peregrí, per la vestimenta que porta.

La torre campanar de planta quadrada i quatre ulls d'arc rebaixat s'adossa a un costat de la façana principal de l'edifici, trencant la visió total d’aquesta façana.

A l'interior de l'edifici, destaquem la disposició d’una motllura situada a l'arrencada de la volta de canó, on surten els arcs formers que es recolzen en pilastres.

L'obra presenta un parament paredat, on hi ha presència de carreus a les obertures de la façana principal.

Notícies històriques

Aquesta església està documentada des del segle XI, en les relacions de parròquies del bisbat de Vic amb al nom de “Guardia Lada”.

Ha restat sota el bisbat de Vic fins l'any 1957, moment que passà a la diòcesi de Solsona.

Tradicionalment, sufragània d'aquesta parròquia ha estat l'església de Sant Joan de Cabestany.

L'església de Santa Maria ha esta molt remodelada i actualment se'ns presenta d'estil neoclàssic.

Amb tot, les imatges de les escultures situades a la façana principal podrien correspondre a l'època medieval.”