Castell de Mont-Ros – Sant Joan les Fonts / Garrotxa

Algunes imatges de la capella del castell de Mont-Ros, desaparegut.

castell-de-mont-ros-110929_519bis

castell-de-mont-ros-110929_517bis

Situació: En terreny del municipi de Sant Joan les Fonts (La Garrotxa) – Girona.

Època: Possiblement del segle XI, segons se’n informa a la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts.

Estat: El castell, desaparegut. Son ben visibles les restes de l’església de Mont-Ros (Segles XI – XII) que encara manté en peus les quatre parets. L’interior, arruïnat, és lliurament accessible.

Accés - Visitat el 29/09/2011:

D’entrada cal dir que ja ens havien advertit del mal estat de part del camí d’accés a aquesta contrada, que tot i que transitable en vehicle 4 x 4, era una mica gratuït fer-ho amb cotxe.

Hem iniciat l’itinerari al punt situat a les coordinades 42 12 34 2 32 24. En aquest lloc hi ha una sortida de la tanca que aïlla l’autovia A26 i la N-260, segons fotografies que oferim en aquest reportatge.

Accedim a un camí de terra, continuant per la dreta, i on al cap d’uns 200 metres a l’esquerra, en una petita clariana, hi invitem als visitants a  aparcar el vehicle (42 12 28 02 32 26 ), una mica abans de creuar un petit pont. No cal dir que pels més agosarats, (amb turisme o bé amb 4x4) encara hi hauran més endavant, algunes oportunitats per deixar-hi el cotxe.

En qualsevol cas, aquí hem començat nosaltres l’itinerari a peu, que en un feixuc passeig d’uns 50 minuts de durada, ens ha conduit davant de l’església de Mont-Ros.

Descriurem ara de manera succinta el proper recorregut:

Sobrepassem una casa habitada a la dreta.

Trobem un trencall a 42 12 31 02 32 38. A l’esquerra el camí té tancat el pas per una cadena, continuem per la dreta i amunt.

Trencall a 42 12 36 02 32 42. Continuem per la dreta, en una corba força tancada. Aquí l’estat del camí comença ser força dolent.

A 42 12 30 02 32 44, deixem a la nostra dreta, sobrepassant-la, les restes d’una gran caseria de forma rectangular, amb les parets dretes però l’interior completament enrunat.

Finalment a 42 12 19 02 33 05 trobem el darrer trencall, on continuem recte, obviant una sortida a la dreta. Al cap de ben poc, a la nostra esquerra, a mitja pendent, ja veurem entre els arbres les restes de la capella.

Localització: N 42 12 24.29  E 02 33 01.26 - Altitud: 626 m.

Altres: Hem fet una discreta descoberta pels voltants de la capelleta, sense trobar cap senyal del castell.

Desprès de haver fet el camí, confirmem que efectivament és gratuït fer el recorregut en cotxe, llevat que es sigui un apassionat aventurer de les rutes amb vehicles 4x4.

Tampoc cal oblidar que és força saludable, caminar de tant en tant ...

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.