Església VELLA de Sant Salvador – Castellfollit de la Roca / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Castellfollit de la Roca, població i municipi del mateix nom, a la comarca de La Garrotxa (Girona).

Època: Segle XII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta  - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Visitable.

Altres noms: Església VELLA - Generalitat de Catalunya. *

Situada al final del carrer Major, al caire del cingle basàltic. Cal aparcar amb anterioritat.

Localització: N 42 13 06.4 E 02 33 16.1 – Altitud: 296 m. segons Vikipèdia

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

Antiga església parroquial situada al caire del cingle basàltic.

El seu origen és romànic però ha sofert nombroses modificacions a causa, primer, dels terratrèmols del segle XV i, després, de les guerres.

De la fàbrica primitiva conserva una finestra romànica tardana en la paret de migdia i un gran nombre de carreus reutilitzats.

Llinda

De grans dimensions (60 x 263 cm), està situada a la porta d'accés.

"SI DEUS. PRONOBIS. QVIS. CONTRANOS / 1698"

També hi ha una creu en relleu per sobre de la llinda.

Notícies històriques

La primera vegada que es troba citada documentalment és a mitjans del segle XIV amb les paraules "ecclesia de Castrofollito suffraganea".

Per tant no era l'únic edifici religiós de la vila: "capella castri sancti Salvatoris de Castrofollito in parrochia sancti Petri de Monteacuto".

A Castellfollit hi havia dues esglésies, una parroquial i l'altra, del castell de Sant Salvador.

De tota manera, malgrat no existeixi documentació més reculada, l'església "vella" fou bastida a finals del segle XI o principis del XII.

En el decurs del temps va alternant advocació entre Sant Salvador i la Trinitat.

L'any 1691 l'església disposava dels següents altars: Altar Major, altar de Nostra Senyora de la Pietat, el de Sant Joan Baptista, el de Sant Joan Evangelista, el de Sant Eloi, el de Nostra Senyora del Roser i el del Santíssim.

L'any 1700 el bisbe Miquel Joan de Taberner troba l'església molt destruïda pels soldats del rei de França.

L'església de Sant Salvador es va mantenir en culte fins l'any 1936, data en què fou cremada, produint-se l'esfondrament del sostre.

Ha estat restaurada i es vol utilitzar com a museu. “

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Castellfollit, el següent text (Maig 2018):

“ En un costat de la cinglera hi ha l’antiga església de Sant Salvador, de la qual es té constància ja en el segle XIII.

Amb els terratrèmols de 1428 l’església va quedar destruïda i van morir un 25% de la població, hi havia 60 focs, unes 60 famílies (uns 300 habitants).

Reconstruïda altra vegada, els francesos el 1657 i 58 van fer grans destrosses.

L’església va ser cremada l’any 1936.

De l’any 1939 al 1944 Castellfollit no va disposar d’església, es celebrava la missa a Ca les Hermanes.

Al 1944 s’acaba l’església nova gràcies a l’aportació econòmica de moltes famílies.

El traspàs de l’església vella i el cementiri es va fer l’any 1966.

L’edifici actual, refet en diverses ocasions, és d’estil renaixentista tardà, amb un campanar de planta quadrada amb obertures a cada banda i coronat per una teulada casquet adornat amb petites pilastres.

Es conserva una finestra romànica tardana i diversos carreus de basalt reutilitzats.

A l’església s’hi van fer celebracions litúrgiques fins que durant la Guerra Civil fou destruïda.

El mal estat en què quedà la construcció féu que, una vegada acabada la Guerra, es decidís construir una nova església a la part nova del poble i s’abandonés l’antic edifici.

A mitjans dels anys 80, per iniciativa dels veïns, es va recuperar l’antiga església com a centre cultural.

Cal dir que la restauració ha estat molt encertada, ja que s’ha combinat el vidre, el ferro i la pedra original.

Curiositats:

SABÍEU QUE A CASTELLFOLLIT HI HA UN MUSEU DEL VIETNAM ?.

A Castellfollit podreu trobar una exposició particular sobre la guerra del Vietnam que està considerada única a Europa.

Adreça: carrer Sant Josep, 1
E-mail: demiquels@ctv.es