Castell de Gerb – Os de Balaguer / Noguera

Vistes de Gerb des del lloc on suposadament hi havia hagut l'antic castell.

Restes (?) que coronen el turó on suposadament hi havia hagut el castell de Gerb

Restes (?) que coronen el turó on suposadament hi havia hagut el castell de Gerb.

I T I N E R A R I

Situació: A Gerb, entitat municipal descentralitzada del municipi d’Os de Balaguer – Noguera (Lleida).

Època: Ho desconeixem (Patrimoni.Gencat). Segle XI segons la pàgina web de l’Ajuntament de Gerb.

Estat: Desaparegut.

Accés - Visitat el 06/10/2007:

Procedents de Balaguer, i circulant per la carretera LV-9047, en direcció a Vilanova de la Sal, al cap d’uns 4,3 km. aprox., arribem a Gerb, i al poc, a l’esquerra, trobem una indicació per continuar cap a Vilanova, circulant per la carretera LV-9046.

Sortint ja del poble, a la dreta, a dalt, veurem un gran dipòsit d’aigua. Hem aparcat el cotxe a la mateixa carretera, a la dreta, sobre l’acera ( 41 49 31.58 00 48 04.56), quasi al davant de la casa nº 28.

Ja a peu, per l’acera, hem continuat uns 25 metres més amunt, i aquí, a la dreta, arrenca un ample camí sense asfaltar, que en poc més de 5 minuts ens deixarà davant mateix del dipòsit citat anteriorment (41 49 29.76 00 48 07.64).

Al front nostre hi ha el turó on a dalt de tot hi ha (?) les restes del castell. Per arribar-hi ens hem d’enfilar de manera intuïtiva, pel dret,  muntanya amunt, ja que no hi ha un camí  concret, però sense dificultat, al cap d’uns deu minuts, estarem dalt de tot del cim. Una bandera uns metres més avall ens indica que estem en el lloc oportú.

Les vistes als voltants, són molt boniques.

Localització: N 41 49 31.30 E 00 48 12.82 – Altitud: 317 m. Aquestes dades sols identifiquen un punt inconcret, en un lloc qualsevol del cim del turó que presideix la localitat de Gerb.

Altres: De fet, no hem sabut identificar cap resta de l’edificació. L’anònim veí del poble que ens havia indicat la manera d’accedir-hi, ja ens ho havia advertit.

Sembla ser que a primers del segle XX es varen utilitzar les pedres del castell per bastir, principalment, l’església del poble.

En canvi, durant l’ascensió si que es veuen restes de les edificacions de l’antic poble,

que a partir del citat segle XX es van anar traslladant al pla, on està actualment.