Convent de Sant Domènec – Balaguer / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Balaguer, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca de la Noguera -  (Lleida).

Època: Segle XIV – Gòtic  -  (Patrimoni.Gencat), tot i que de resultes de la Guerra de Successió, va desaparèixer la façana gòtica, essent substituïda per una senzilla paret arrebossada.

Claustre del segle XV - Visitable.

Creu de terme d'estil gòtic.

Estat: Actualment és una residència geriàtrica.

Accés - Visitat el 04/03/2016:

El trobarem al Carrer Comte d'Urgell cantonada amb el carrer del Comte Jaume I d'Aragó, a tocar del riu Segre, que es pot creuar mitjançant el ---> Pont de Sant Miquel.

Al davant d'una de les façanes laterals, hi ha l'Hospital Jaume d'Urgell. Per la banda del carrer d'Urgell, hi ha el Casal de Gent Gran de Balaguer.

• De la pàgina web Patimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

El convent de Sant Domènec es troba ubicat a la banda est del riu Segre, fora del nucli antic de Balaguer, a tocar del Pont de Balaguer o Pont Vell.

Es tracta d'un edifici aïllat que, actualment, compta amb part de les instal·lacions d'un asil de la 3a edat.

El convent de Sant Domènec està format per diverses dependències: l'església, el claustre i les dependències privades del monjos franciscans que hi són establerts des de l'any 1881.

L'església, amb trets clarament gòtics, compta amb una sola i molt àmplia nau amb capelles laterals entre contraforts com l'església de Santa Maria de Balaguer, per la qual resulta un ampli espai únic interior.

La nau és capçada per un absis poligonal de set costats, amb finestrals als tres trams centrals, i cobert, com les capelles laterals, amb volta de creueria.

La nau, que té coberta de fusta sobre arcs diafragma lleugerament apuntats, fou escurçada per alguna destrucció, la qual cosa comportà la construcció d'una nova façana, datada el 1716.

Es pot observar l'empremta de la continuació dels trams de l'església tapiats per la nova façana, que igualment també ha patit nombroses refaccions: tapiat de finestres quadrangulars, conversió d'una portada d'arc apuntat per una altra d'arc rebaixat, etc.

La il·luminació natural del temple es fa a partir dels òculs que es troben situats tant a la façana principal actual com als laterals de la nau i tres finestrals apuntats grans sobre l'absis.

Al costat de l'església, es poden observar algunes parets del complex del convent que compten amb algunes portades amb arc de mig punt, adovellades. Actualment formen part de l' asil.

Però l'element més destacat del convent és el seu magnífic claustre gòtic, bastit probablement entre 1333 i 1350 i que guarda una gran similitud amb el de Sant Francesc de Mallorca. És format per quatre galeries d'esveltes columnes que sostenen arcs apuntats amb un calat trilobulat, amb els carcanyols també calats com una claraboia de tres lòbuls.

Notícies històriques

El convent de Sant Domènec fou erigit al segle XIV per disposició testamentària del comte Ermengol X d'Urgell (1314), que assignava una forta quantitat de diners per a la construcció de l'església.

Malgrat tot, sembla que les obres no s'iniciaren fins al 1323, i que a partir d'aquesta data avançaren molt lentament, ja que els documents assenyalen que el 1350 l'església encara no estava enllestida i que el 1387 encara no s'havia cobert.

Tanmateix, de fet, des del 1323 ja hi residia una comunitat de monjos dominicans, que perdurà fins a l'exclaustració de 1835.

A partir d'aquesta data l'edifici conegué diverses i constants utilitzacions. Després de ser convertit en hospital, els jesuïtes s'hi instal·laren entre els anys 1862 i 1868.

Posteriorment, fou adquirit pels franciscans (1881), que no han deixat d'ocupar-lo fins a l'actualitat.”

• A efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostres pàgines, li assignarem l'etiqueta de “Monestir”

Altres

Al davant de la façana principal d'aquesta església, hi ha una plaça on hi destaca una creu de terme.

De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

Creu poligonal feta amb pedra molt esculpida.

En primer lloc ens trobem amb una sèrie de figures humanes molt ben tallades, figures relacionades amb la vida de Jesús; després es troba una altre tram també amb decoració, però de caire diferent.

Corona la creu una imatge de Jesús a la creu, tot molt decorat, sembla que la imatge es troba enmig d'una flor.

Notícies històriques

Es troba davant l'església de Sant Domènec. És una de les creus que hi havia durant el segle XV pels camins, prop de l'entrada d'algunes poblacions o monestirs de Catalunya.

L'esquema que segueix aquesta creu és el típic del de les creus d'aquesta època: graons de planta circular o poligonal sobre els quals s'alça el fust o arbre coronat per un nus o llanterna que sustenta una creu de pedra tallada, decorada amb temes de la Crucifixió o heràldics.”