Castell de Foixà / Baix Empordà

Situació: A Foixà, municipi del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat: Encimbellat dalt d’un turó, presenta una bonica apariència. Restaurat. De propietat privada. Visitable.

Quan el vàrem visitar l’any 2010, a la porta de l'edificació hi havia el cartell següent:

En cas de voler visitar aquest castell, seria necessari contrastar la informació.

El localitzarem al barri de la Vila, petit nucli una mica allunyat del poble de Foixà.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2017):

La població de Foixà està dividida en dos nuclis principals per la riera de Foixà.

En un dels nuclis hi ha l'església i a l'altre el castell situat al cim d'un turó, des d'on es dominen gran part de les terres de l'antic comtat d'Empúries.

Sobre un altiplà allargat artificialment cap al N, el castell està format bàsicament per dos edificis o cossos: el més llarg, que s'esten en direcció N-S, l'altre, més curt, perpendicular, aproximadament al centre de l'anterior, al seu costat de ponent.

A l'angle SE s'alça una torre de planta semicircular que en la seva part baixa serveix d'absis de la capella del castell

Entre les dues ales del castell i la muralla del recinte sobirà queden dos patis: el de migdia amb la façana principal i el de la capella.

El castell-palau de Foixà, tal com ha arribat als nostres dies és en bona part d'època renaixentista (s. XVI) però amb reformes posteriors (s. XVIII-XIX).

Del primitiu castell se'n conserven pocs elements.

Notícies històriques

El castell de Foixà fou centre de la barònia de Foixà que la família d'aquest nom, documentada des del segle XII, tingué en feu pels comtes d'Empúries.

El lloc de Foixà és documentat des de la primera meitat del segle XI, el primer esment és del 1019.

Al 1192 se cita per primera vegada a un senyor del castell, Arnau de Foixà.