Església fortificada de Santa Eulàlia – Ultramort / Baix Empordà

Situació: A Ultramort, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem a la Plaça de l’església. Hem aparcat als voltants.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“ Descripció

Edifici religiós.- Església d'una nau, de planta rectangular i capçalera carrada que no destaca de la resta de l'edifici.

Les tres capelles laterals, la sagristia i el cor són afegitons tardans.

En una mènsula del cor hi ha gravat l'any "1574" i a la porta de la sagristia el "1732".

També pertanyen a reformes tardanes les obertures dels frontis: portada barroca classicitzant, amb pilastres, motllures i una fornícula rematada per un frontó on hi figura l'any 1745 i un rosetó.

A l'angle SW del temple es dreça el campanar de torre, de planta quadrada i obertures d'arc apuntat.

L'església és coberta amb una volta apuntada i seguida, sense arcs torals ni triomfal. El parament és de carreus escairats, força grans; la volta és feta amb pedres sense treballar. A l'interior hi ha una làpida gòtica datada l'any 1340.

Notícies històriques

L'any 1046 és citada l'església de "Sancte Eulalie de Ultramorte", en l'acte de restitució fet per Bernat de Fonolleres i la seva esposa d'un alou, amb motiu de la dedicació d'aquest temple.

Al segle XIV és esmentada com a parròquia. El lloc, des del 1316, fou possessió de la Seu de Girona.”

• Tot i que no en tenim cap constància, ens permetem la llicència de classificar aquesta església, a les nostres pàgines, com a església fortificada.
  • L'existència encara d'uns merlets, juntament amb les espitlleres que afloren a l'exterior de les parets, l'època de la seva construcció, en temps convulsos, assetjats pels pirates, i l'existència d'altres esglésies fortificades en aquesta comarca, ens mou a “penjar-li” aquesta etiqueta, llevat que alguna veu més autoritzada que les nostres, ens faci variar aquesta opinió.

Altres llocs:

Compartint la plaça de l’església, hi ha una edificació una mica “estranya”, construïda amb una pedra de color fosc, que li confereix un aire misteriós, com de “castell”, amb contraforts ....

Desconeixem qualsevol dada al respecte, però en deixem constància gràfica de la seva existència.