Castell d’Artesa – Artesa de Segre / Noguera

F O T O S

Sota un mirador actual, es veuen unes quantes filades de carreus força antigues, que interpretem que poden ser restes de l’ edificació.

La citada "media torre islàmica".

Vistes des del castell d'Artesa.

Vistes d'Artesa, des del castell d'Artesa.

Situació: A la població d’Artesa de Segre (Noguera) - Lleida.

Època: Medieval (Patrimoni-Gencat).

Estat: Molt poques restes, pràcticament desaparegut. Lliurament accessible.

Altres noms: Castellot (Patrimoni-Gencat), El Castellot.

Accés - Visitat el 07/07/2007:

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. En el nostre cas, procedents d’Agramunt, al poc d’entrar a Artesa, hem girat a la dreta, pel carrer del Calvari. (Veurem la placa identificativa, després de passar pel davant d’una botiga que es diu Mobles Llobet, que fa cantonada amb aquest carrer). Desprès a mig carrer veurem una indicació: Sagrat Cor, cap a on ens dirigirem.

Som-hi, per un camí de terra. Al cap de poc, a l’esquerra veurem una altra indicació amb el mateix motiu. Aquí arrenca una carretera estreteta, (una mica problemàtica si baixa algú de cara) asfaltada, que ens durà fins als peus del Sagrat Cor, on podrem aparcar el cotxe.

Coordenades del lloc on hem aparcat: 41 53 30.86 01 0319.11

Després continuarem pujant a peu durant uns metres més, fins arribar al cim del turó, on trobarem, sobre les restes d’una suposada torre islàmica, una estàtua del Sagrat Cor,

envoltada d’enginys elèctrics i de telecomunicacions.

Sota un mirador actual, també es veuen unes quantes filades de carreus força antigues, que interpretem que poden ser restes de l’antiga edificació.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament d’Artesa de Segre, ens complau extreure, extractada, una informació sobre aquesta edificació.

El Castell d'Artesa de Segre, de construcció àrab, està situat al territori que en aquells temps era dominat pel Califat de Còrdova, a la zona fronterera o "marca" amb els comtats  catalans.

La història del Castell d'Artesa és la història dels orígens de la mateixa població, la qual es comença a trobar documentada a finals s.X. El primer posseïdor d'Artesa fou Ermengol I d'Urgell, tot i que la plaça no s'hauria conquerit completament i caldrien altres accions per a què Artesa passés a ser de dominació cristiana. Fou el seu fill, Ermengol II d'Urgell, junt amb el cosí Berenguer Ramon I de Barcelona, qui finalment alliberà el territori de la invasió àrab a l'any 1037, els quals, amb un document signat el 12 d'octubre de 1038, venen per 1.500 sous, la fortalesa d'Artesa a Arnau Mir de Tost i a la seva esposa Arsenda.

La fi del castell esdevé a mitjans del segle XV quan, al 1435, els Ribelles entren en una profunda crisi financera que, entre altres qüestions que marcarien la història d'Artesa de Segre, fa que es reprodueixi l'abandó amb la conseqüent degradació de la fortalesa.

La següent referència que tenim sobre el castell data del 1837 quan, en motiu de la primera guerra carlina, es fortifica la vila d'Artesa i el comandament militar fa derruir les restes del castell i les 3 torres quadrades que hi havia, deixant-hi la torre rodona, situada en el punt més alt en la que s'hi construí el fort anomenat de Sant Jordi, utilitzat durant les guerres carlines.

Més a prop, l'última funció militar d'aquest lloc fou durant la darrera guerra (1936-1939), on el destacament d'una guarnició formada per torns de dos milicians al cim del  Castellot, vigilava l'arribada de l'aviació enemiga. Des d'aquest punt comunicaven l'imminent bombardeig al centre d'operacions del batalló republicà de transmissions, instal·lat a l'edifici de la Granja, per tal d'accionar les sirenes que anunciaven la retirada cap els cinc refugis antiaeris que hi havia a la ciutat”.

I també:

“ El monument al Sagrat Cor

El 26 de juny del 1960, des del full parroquial, Mn.Francesc Sabaté i Mir llençà la idea de construir, dalt del Castellot, un monument al Sagrat Cor. La proposta fou ràpidament acceptada per la població.

El 19 de març de 1964 el bisbe d'Urgell inaugurava la imatge del Sagrat Cor i la creu situada al seu darrera. Una placa de marbre commemora aquest acte.”

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Artesa de Segre, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.