Castell de Montmagastre – Artesa de Segre / Noguera

F O T O S

La imatge de l'església de Sant Miquel de Montmagastre és per si sola, la imatge popular del castell de Montmagastre.

Tot seguit unes quantes fotografies de les poques restes del castell de Montmagastre, situades més amunt de l'església de Sant Miquel.

I T I N E R A R I

Situació: A Montmagastre, petit nucli de població del municipi d’Artesa de Segre – La Noguera (Lleida).

Època: Segle XVII (Patrimoni.Gencat).

Castell i Església de Sant Miquel de Montmagastre

Conjunt arquitectònic que es troba en estat de ruïna. Les poques restes conservades del castell (en queden només fonaments de murs al penyal coronat per l’Església de Sant Miquel) fan suposar que aquest castell devia seguir la mateixa tipologia dels castells fronteres de la zona, amb un torre circular i recinte.

La torre devia estar ubicada al SE de la part més alta de la muntanya, i per les restes que en queden devia fer uns 6m de diàmetre, el que es veu avui dia són les restes del mur ensorrat que fan uns 2 m d'alçada. De l'edificació original hi ha les restes a la banda de migdia. Al NE de la torre hi havia un recinte de planta rectangular, en aquest lloc encara s'observen les restes del mur exterior d'uns 2m d'alçada, fets amb carreus de bona mida, però molt erosionats. El conjunt va quedar força malmès per les trinxeres que s'hi van practicar durant la Guerra Civil de 1936-1939.

L'Església de Sant Miquel de Montmagastre és un edifici d'una sola nau, força llarga. Una inscripció de 1643 en una dovella d'una porta indica una data de reconstrucció de la part de ponent. La part de llevant de l'actual edifici, feta damunt unes estructures antigues parcialment aprofitades, sembla que correspon a una construcció d'època medieval resolta amb l'aplicació d'unes formes arquitectòniques datables a final del segle XI.

Conserva part de la volta de canó lleugerament apuntada. El mur nord presenta la construcció de dues capelles, mentre que al mur sud hi ha dues finestres de doble esqueixada flanquejant una absidiola. Capçalera amb absis semicircular, de tres absidioles separades per columnes, que sembla ser construït damunt unes estructures preexistents. La porta d'accés a l'edifici és de mig punt i s'obre al mur de ponent.

Sota la nau hi ha una estança independent a l’església feta probablement per anivellar el terreny. La part de ponent, relacionada amb la reforma del segle XVII, era coberta amb voltes de rajol i llunetes, ara desaparegudes. S'hi troba el campanar, també molt malmès i diferents capelles i sales.

A la muntanya de Montmagastre, a més del conjunt format pel castell i l’església de Sant Miquel, es troben també les restes del cementiri, de l'antic poble, els antics bancals dels camps de correus els camins de ferradura que portaven al poble, i també les trinxeres excavades durant la guerra Civil.”

Estat: El castell està totalment malmès. Sols unes quantes filades de pedres deixen entreveure la seva existència, que per alta banda sembla ser que estava edificat al cim, a dalt de tot del turó – 763 metres -, per sobre de l’església.

Aquesta darrera edificació és, per si sola, la imatge “pública” del castell. Totalment malmesa, manté encara en peus quasi totes les parets. Sota  la part central, i amb coberta de volta,  encara hi ha una estança perfectament accessible, sense a penes il·luminació natural, d’uns 20/25 metres quadrats.

Accés - Visitat el 13/10/2007:

Procedents d’Artesa de Segre, prenem la carretera L-512 ( Que posteriorment es transforma en la C-1412b ), en sentit Tremp. A uns 8 km. aprox., un cartell informatiu ens assenyala que hem de girar a la dreta. Abans d’arribar al llogaret de Montmagastre, a l’esquerra, veurem un petit cartell informatiu de caminants – color verd – indicant el camí al castell.

Hem aparcat al mateix començament d’aquest camí, al costat de la carretera:41 58 20.85 01 07 38.41

Tot seguit, ja a peu, hem anat per aquest camí fins al final, on s’ha acabat dins d’un camp de gra. Per l’esquerra, pel marge del camp, encara hem caminat uns quants metres més, fins que hem trobat una petita fita, feta amb pedres, que assenyalava un costerut i a vegades difícil d’identificar camí, que en poc més de 20 minuts ens ha conduït davant de l’església.

(Evidentment, deuen haver-hi altres itineraris)

Altres:

Edificacions properes: Dins del terme municipal d’Artesa de Segre, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Informacions complementàries de l'itinerari: