Casa de Santa Anna de Merola – Pineda de Mar / Maresme

Situació: A les afores de Pineda de Mar, vila i municipi de la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa, pura ruïna. És accessible lliurament, però es força incòmode circular entres les runes i també perillós, pel risc que comporta el deplorable estat de l'edificació.

Tant per dins com per fora, és presa per la vegetació, que fa difícil, a més de circular-hi,  l'obtenció de fotografies.

Hi ha una torre rodona de defensa, situada a l'extrem de la casa. La torre, malmesa, ocupa una part de l'espai interior de l'esmentada casa, la qual fou bastida al seu entorn.

Altres noms: Torre de Merola – (Pat.mapa).

Accés - Visitada el  30/11/2013:

Una ullada a Google Maps, ens va permetre localitzar fàcilment aquesta edificació. Vàrem determinar unes coordenades d'aproximació: N 41 37 50.67 E 02 40 12.12. Vàrem introduir aquestes dades al nostre navegador, que ens va situar eficaçment al lloc desitjat, dins de Pineda de Mar, a la confluència dels carrers Segrià i Berguedà.

Des d'aquest lloc s'inicia un camí, que els primer metres és asfaltat, i que de seguida, ens situa al costat de l'edificació que busquem.

Hem aparcat al davant, on hi ha un parell de sortides del camí aptes per aquest fi.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

Masia fortificada a l'entorn d'una torre cilíndrica de la qual només resten les ruïnes de la casa: restes de les escales d'accés a les dues plantes i part de les parets mestres.

La superfície de la planta baixa edificada és de 241 metres quadrats, més la capella (també enrunada). El celler és de 207 m2, i tenia tres naus. La teulada és a quatre vessants.

Els edificis estaven units per un pati vorejat d'un mur amb el seu portal d'accés. La construcció principal és del segle XV i conserva elements com les finestres, de les quals es conserven només les decoracions dels suports laterals de les llindes, molt malmeses. Té altres finestres rectangulars amb llinda recta i rodejades de motllura.

No es conserva res del portal rodó adovellat. El material bàsic de construcció és la pedra combinant la maçoneria i els carreus al angles.

La Capella és d'una sola nau i està situada al pati davanter al costat dret del portal d'accés al recinte. A la façana encara s'hi pot veure les restes de l'espadanya i el portal rodó adovellat. A la construcció s'hi combina l'obra vista arrebossada i la pedra irregular. Probablement la seva construcció no és anterior al segle XVII.

Notícies històriques

La casa de Santa Anna era un alou del castell de Montpalau. Aquesta situació, a l'època feudal, ens diu com n'era considerada durant els segles XII i XIII i, per tant, les propietats que tenien també eren importants.

En ella residiren els Comtes de Creixell. La casa tingué noves construccions i reformes fins arribar a nosaltres.

Els darrers propietaris es deien Borrell, i van haver de deixar la casa pel seu mal estat. Darrerament es vengueren les terres dels entorns, i sols es quedaren les parets al clos dels murs del pati.”

• També d'una altra pàgina de Pat.mapa, complementant la informació anterior, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013:

“ Torre de defensa de Santa Anna de Merola

Torre circular de defensa situada a l'extrem de la casa de santa Anna de Merola.

La torre ocupa una part de l'espai interior de l'esmentada casa, la qual fou bastida al seu entorn.

A l'interior de la torre es pot interpretar les restes del pis inferior, cobert amb volta. La part superior està molt enrunada i només es conserva un costat de la torre a l'alçada del primer pis, cosa que no permet endevinar l'alçada que devia tenir en origen.

Alou del castell de Montpalau en època medieval.”

• I encara més:  a la pàgina web de Wikipedia hi apareix la següent informació (Desembre 2013):

“La torre de Merola és una casa aloera del castell de Montpalau a Pineda de Mar.

Era un important casalot de tres plantes però actualment només conserva part de les parets, restes de la capella, alguns finestrals i la portalada d'accés. Tenia una torrede guaita circular amb diferents elements arquitectònics i defensius, i una capella dedicada a Santa Anna. Prop de la zona i també formant part del castell de Montpalau trobem Can Feliu de Merolà (o Menola).

Els seus orígens són possiblement del segle X, documentats ja al segle XII. Domus medieval del castell de Montpalau propietat d'aloers i cavallers vinculats al Vescomte de Cabrera.

De les imponents parets que es mantenen dempeus podem veure vestigis gòtics del segle XII amb modificacions posteriors del segle XV i XVII que s'ha anat transformant i degradant amb el pas del temps per donar lloc a un conjunt ruïnós però imponent.”

Altres pàgines:

• Gastronomia: Un bon lloc per fer-hi cap: Domèstic – Bona relació qualitat preu, per poder gaudir dels fruits del mar.

Maresme : Veure en un mapa més gran