Església parroquial de Santa Maria de Pineda – Tordera / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: A Pineda de Mar, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època Segle XV – Gòtic - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: A data 4/12/2018, no hi ha cap constància a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Accés - Visitada el 01/12/2018:

La trobarem al carrer de l’església, cantonada amb la carretera N-II, a tocar del PK nº 671 d’aquesta via, que en aquest punt és una travessia urbana.

Localització: N 41 37 43.6 E 02 41 23.6 – Altitud aprox. 10 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Església de planta rectangular amb absis poligonal i dues capelles. De tres naus separades per gruixuts pilars que sostenen una volta de creueria amb claus de volta.

Dues claus parlen de la devoció a la Mare de Déu. La que hi ha al bell mig del presbiteri representa la seva imatge amb la bola del món a la mà dreta i l'Infant Jesús assegut al cantó esquerra.

A les sis restants claus de pedra hi ha representats diversos personatges.

La nau central és il·luminada per la rosassa gran, situada sobre la porta principal. Una rosassa més petita correspon a les golfes.

Les dues naus laterals estan il·luminades per finestres quadrades a la part superior dels murs laterals.

La façana principal, la porta lateral de Sant Joan, l'Altar Major i la capella lateral són recobertes amb esgrafiats.

A més, la façana principal presenta una distribució simètrica l'eix de la qual passa pel centre de la rosassa petita. La gran es fonamenta en una arcada que la suporten quatre columnes que emmarquen la rosassa central i la porta.

A la mateixa alçada quatre columnes adornades amb flors i coronades amb un capitell d'estil corinti que suporten un entaulament rematat per una cornisa.

El cercle de la rosassa central l'emmarquen onze caps d’àngels.

L'ornamentació de la façana es composa per una xarxa geomètrica de rombes sobre la qual es dibuixa de forma repetitiva, plana i modular, positiva i negativa, el rombe corbat pels vèrtex cap a fora i pels costats cap a dintre en els positius, i cap a fora en els negatius.

Notícies històriques

Es tenen notícies d'una primera església que fou consagrada l'any 1079 pel Bisbe de Girona Berenguer Guifré de Cerdanya, però no en queda res.

La part més antiga és la nau central que data de finals del segle XV-XVI.

Al segle XVIII (1700-1718) fou ampliada pels dos costats laterals.

Sofrí tres embats: al 1548, que obligà a fortificar-la, però aquesta mesura desaparegué a la segona meitat del segle XVII; al 1822 i al 1936, durant els quals el temple fou incendiat.

Les primeres visites pastorals foren el 18 de Febrer de 1451 i 23 d'Agost de 1489. El 21 de juny de 1737 pel Bisbe Baltasar de Bastero i Lladó; i les últimes foren el 9 de Març de 1911 i 11 de Juny de 1918, pels Bisbes Pol i Mas respectivament.

A partir de 1939, començaren les obres de restauració sota la direcció de l'arquitecte Isidre Puig Boada. “