Aqüeducte romà de Can Cua – Pineda de Mar / Maresme

Valoració: 6 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Pineda de Mar, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona). Allunyada de la població, en un descampat, accessible lliurament.

Època – Romana - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: A data 24/11/2018,  no hi consta cap tipus de protecció a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya. *

Estat: Estable. Al costat hi ha unes restes d'edificacions amb aspecte descuidat (abandonades – okupades) -  (?).

Altres noms: Aqüeducte romà de Pineda / Aqüeducte romà de Sant Pere de Riu i Can Cua - Generalitat de Catalunya. *

Accés - Visitat el 30/11/2018:

0Punt d’inici: Amb l'ajuda del nostre GPS caldria situar-nos en un punt – 41 38 27.4 02 40 48.8 - d’un camí, asfaltat, (Sense cap identificació a Google Maps), que discorre en paral·lel a la Riera de Pineda, on prenem una sortida discretament indicada.  (1). Hem d’aparcar el cotxe al voral de la carretera i continuar, a peu, per un sender ben fressat. Les restes de l'aqüeducte són perfectament visibles. En menys de cinc minuts som a tocar-hi. 

Localització: N 41 38 28.9 E 02 40 52.7 – Altitud: 41 m.


M A P A del recorregut, a peu, des del punt 0 al punt 1.


Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Actualment es conserven quatre arcades.

 La canalització es desenvolupava a la riba esquerra de la riera, que aniria coberta, desfent-se en tres aqüeductes: el de la Font del Ferro, d'uns 3,12 m.; el de Can Cua, amb una longitud de 29,30 m. i set arcades, i el de Can Palau.

 En total, devia tenir una longitud de 3,5 Km., desapareixen en dos trams subterranis, i arribaria fins a Can Roig on havia el lacus.

 El material utilitzat als murs i les arcades és pedra lligada amb morter molt fort, del mateix terreny; a les voltes s'utilitzava pedra plana col·locada radialment.

 El tancament dels arcs era amb trossos pissarrosos. Els angles del canal eren reforçats amb Opus Signinum i aplanat amb calç. El lacus devia tenir aproximadament 13 metres de costat; la seva alçada es desconeix.

Notícies històriques

Una de les aportacions més interessants que la civilització romana feu en les seves colònies foren, sense cap mena de dubte, les obres públiques. Entre aquestes, les destinades a l'obtenció i al subministrament d'aigua potable als nuclis de poblacions que establien, tenen una rellevància especial

L'aqüeducte de Pineda de Mar és una d'aquestes obres, la grandiositat de les quals sovint no estava en consonància amb la quantitat d'aigua que podien conduir.

 Tanmateix, aquest tipus de construccions ens apropa més al coneixement de la capacitat constructiva del món romà que altres elements destinats a la mateixa fi, com per exemple, les sèquies, que per la presència musulmana al nostre país, sovint no han estat adjudicades als seus veritables autors, romans en molts casos

L'aqüeducte romà de Pineda de Mar es troba a la vessant occidental del turó de la Guàrdia, sobre la riera de Pineda i prop de Can Cua.

 La seva construcció data aproximadament del s. III d.C.

Sembla que s'originava més amunt de Can Bofill i que el seu curs tenia tres km. i mig amb un desnivell de 40 m. salvant en tot el recorregut quatre torrenteres mitjançant arcades.

 Proveïa d'aigua una vil.la romana que ha estat descoberta a Can Roig on hi havia una bassa per a regar

Actualment de l'aqüeducte es conserven tan sols quatre arcs i el començament d'un altre, que en total miden 29,30 m. de llargada.

 Les arcades són de mig punt sobre pilars de secció rectangular, lleugerament trapezoidal. L'aparell constructiu és de pedra de color groguenc,rogenc i negre de diferents mides, tallades a cops de martell. Al sector inferior dels pilars,la pedra és més gran i més regular. A les arcades, en lloc de dovelles hi ha estrets trossos de pissarra que no mantenen la forma radial respecte el centre de l'arcada

Les restes de l'aqüeducte romà de Pineda de Mar, en estat de ruïna pregona, necessiten una consolidació urgent que n'impedeixi l'enderroc definitiu. 

La construcció de l'aqüeducte s'explica perquè on hi ha ara Can Roig, hi havia una vil·la romana on es trobava el lacus o safareig, desaparegut a causa d'uns replantejaments de conreu.

La vil·la fou enderrocada per un incendi durant la invasió dels bàrbars. L'aqüeducte es troba en terres de conreu, propietat del senyor Ballester, veí de Pineda.”


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: