Església de Sant Pere de Riu – Tordera / Maresme

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Tordera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pendent de valorar. El dia de la nostra visita va coincidir amb la presència en aquest lloc d'un munt de joves que suposem que entraven o sortien d'una estada de colònies.

O sigui que resta pendent per a una altra ocasió, documentar gràficament aquesta església.

Altres noms: Sant Pere de Pineda - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 02/05/2015:

Havent estudiat sobre el mapa de Google un possible itinerari per apropar-nos a aquesta edificació, hem determinat un punt (0) - (41 38 13.1 02 40 50.8) a les afores de Pineda de Mar, des d'on iniciar l'aproximació. Hem introduït aquestes dades al nostre navegador, i hi hem arribat sense problemes.

Des d'aquest punt hem continuat recte, hem passat per sota de les calçades de la carretera C-32, i en un lloc (1) situat a 41 38 45.5 02 40 34.0, hem pres una desviació a mà dreta, indicada per anar a Sant Pere.

Com veureu en el mapa següent, l’església està molt a la vora.

Tota l'estona hem circulat per terreny asfaltat.

Localització: N 41 38 50.3 E 02 40 40.0 – Altitud: 120 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

A l'entrada de Pineda tot just passada la riera, a l'oest hi ha la carretera que, a uns 3 km deixa en una pedrera des d'on surt una pista que puja un km fins al temple.

L'actual construcció, refeta al segle XVI, conserva el campanar de molta senzillesa i un bonic absis decorat amb arcuacions llombardes del segle XI.

 L'interior, molt deteriorat, és cobert amb volta de mig canó reforçada amb arcs torals.

Les finestres són a dues llums.

 La façana encarada a Pineda, vers el mar, és barroca.

 Adossats a l'església hi trobem la rectoria, el cementiri i la torre mirador.

 Al segle XVI s'obriren dos cossos a cada paret lateral del temple, que han afectat l'aspecte primitiu del temple.

 Absis

 Absis ben conservat, decorat amb arcuacions llombardes. Té una finestra esqueixada, actualment tapiada. Sobre l'absis se'n va aixecar un altre sense interès.

Els materials constructius són carreus i mortes i les cobertes són de teula àrab.

 És bastit en un fort desnivell, vorejat per una escala de pedra del país.

 Una restauració del segle XVI deforma l'element primitiu, l'ampliació del temple tapà un tros de l'absis.

 Rectoria

 Casa formada per dos cossos que fan angle, un dels quals està adossat a l'església. Té diverses portes, una al cantó de la façana barroca, la principal, davant la paret oposada a la façana i una altra de recent construcció al darrera, mirant la vall de la riera.

 La porta principal es troba a la plaça que formen l'església i la rectoria, mirant a nord. És d'arc rodó dovellat. Les finestres són totes quadrades amb llinda rectangular simple, per la qual cosa ens fa suposar que no és anterior al segle XV i que potser és de la mateixa època que les obres efectuades al campanar al segle XVI.

 A la façana de llevant, al costat de la façana barroca i de la porta principal de l'església, hi ha dos rellotges de sol esgrafiats, un del molt gastat i l'altre repintat amb la data de 1700.

 Torre de l'església – comunidor

 Torre mirador unit al conjunt parroquial de Sant Pere de Riu per un petit pont de pedra.

És una edificació de planta quadrangular amb dues finestres, construïda amb parets de pedra d'un aparell molt rústec, que Marià Ribas considera visigòtic.

S'accedeix a l'interior per una porta sota el pont, al camí en direcció a la façana de l'església. L'interior és una volta i la coberta és un mirador de pedra que conserva parcialment els materials antics. Des del mirador es domina tota la vall.

Notícies històriques

La parròquia de St. Pere de Riu surt documentada per primera vegada el 1185 en l'establiment d'unes terres a Riu d'Alfatà.

 L'any 1264, juntament amb la parròquia de santa Maria de Pineda és encomanada al monestir de Sta. Salvador de Breda. El 1362 passà a dependre de la Seu de Girona, com totes les parròquies de la zona. El 1367 se l'anomena Sabcti Patri de Pineda, segons l'acta de visita del bisbe de Girona I. de Vallterra. Fins al segle XVI, l'església de Pineda era sufragània de la de Sant Pere de Riu”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: