Can Bofí de la Torre – Esponellà / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de Martís de Dalt, una petita entitat de població d'Esponellà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l'Estany (Girona).

Època: Segle XVI – Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 21/10 /2017:

El punt d'inici ha estat un lloc 42 10 20.5 02 47 01.4  situat entre els PK 5 / 6 de la carretera GIP 5121 - (Esponellà / Melianta), on prenem una sortida. L'edificació que busquem està aquí mateix, a tocar d’aquesta carretera, una mica enfilada. Sobresurt la part superior de la torre, perfectament visible.

M A P A d'aquest recorregut

Altres:

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta de Casa forta, donat que “presenta obertures en forma d’espitlera” , a més de la notòria presència de la torre de planta quadrada, que sobresurt per damunt de l'edifici.”

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

El mas Bofí és un edifici situat sobre un pendent orientat a nord-oest.

Es tracta d'un cos cobert a dues aigües, allargat paral·lelament a les línies de nivell i orientat de sud-oest a nord-est.

A l'angle nord-est/sud-est hi ha encastada la torre de planta quadrada, que sobresurt per damunt de l'edifici; està coberta a quatre aigües i presenta obertures en forma d'espitllera.

Al sud-oest hi ha el pati per on s'accedeix al casal.

L'entrada al pati es fa travessant un portal cobert amb una cornisa triangular d'aspecte abarrocat, sota la que hi ha una fornícula amb una escultura de Sant Narcís, envoltada per un pany de rajoles vidriades col·locades de manera romboïdal, de color blanc i blau, sota la imatge s'obre una porta formada per un arc el·líptic de pedra.

Destaca la finestra ogival de la façana nord-oest.

Notícies històriques

Es troba esmentada l'any 1320, segons la dada recollida per Mn. Constant. La estructura de l'estàtua de Sant Narcís i del portal són del segle XVIII, d'estil abarrocat.

Segons la tradició de la casa, l'edifici va pertànyer a la confraria de Sant Narcís de Girona.

La torre ha estat reparada. Les rajoles de l'entrada varen ser substituïdes al segle XX.”