Castell de Cap Roig – Palafrugell / Baix Empordà

Nota: Les següents fotografies no guarden cap ordre concret

castell-de-cap-roig-100417_559bis

Veurem ara unes quantes fotografies dels jardins

I unes quantes fotografies amb detalls de l'edificació.

(Per canviar d'imatge, prèmer sobre cada foto)

I T I N E R A R I

Situació: Situat dins l'extensa finca (17 Ha.) anomenada Jardins de Cap Roig, entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras (Baix Empordà) – Girona.

Època: Segle XX.

ProteccióBCIN - Patrimoni.Gencat

Estat: Perfecte estat. Propietat privada. Visitable. Es té constància d'aquesta edificació des del segle X'. Però la construcció actual, és reedificada a partir de l'any 1931, aprofitant elements antics.

Es força gratificant la visita als jardins d'aquest paratge. Boniques vistes sobre el mar.

Veure itineraris per accedir-hi, segons procedència del viatger.

Per altra banda, dins de la població de Calella de Palafrugell hi ha un bon grapat de cartells orientatius, que ens guien sense problemes fins l’entrada d’aquest Jardins.

Es disposa de places de lliure aparcament.

Localització:

• Altitud: 86 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

Descripció

El castell de Cap Roig es troba en una gran finca situada a la banda de migdia del terme de Palafrugell, entre aquest municipi i el de Mont-ras.

En el marc dels jardins de Cap Roig (jardins botànics amb més de 1000 espècies vingudes de tot el món i amb escultures de reconeguts artistes) s'ubica un conjunt format per un edifici principal i altres dependències auxiliars.

Es tracta d'uns edificis de tipus medieval, amb torres emmerletades, edificats a partir de l'any 1929, amb elements gòtics i antics aprofitats en l'obra. El conjunt intenta reunir en un espai unitari diversos elements característics de l'època medieval: castell, claustre, torre, església,...

Notícies històriques

El conjunt del castell de Cap Roig, anomenat popularment "Cal Rus", va ser bastit com a residència del coronel Nicolau Woevodsky, exiliat de Rússia arran de la revolució del 1917, i de la seva esposa, l'aristòcrata anglesa Dorotea Webster, aficionada a l'arqueologia i a la jardineria. Es construí d'acord amb un projecte realitzat pel mateix coronel, que era un amant del dibuix i de l'arquitectura. A la gran extensió de terreny que envolta la residència varen crear un jardí botànic.

L'any 1927 aquest matrimoni va adquirir els terrenys i les obres es varen iniciar l'any 1929.

L'any 1969 els Woevodsky varen cedir tot el conjunt a la Caixa de Girona a canvi que es garantís la conservació del patrimoni paisatgístic i arquitectònic.

Actualment aquest conjunt és gestionat per l'Obra Social de la Caixa i, cada estiu, hi té lloc el reconegut Festival de Música dels Jardins de Cap Roig.

• Una mica d'història, moderna:

L'any 1927, el coronel rus Nicolai Woevodsky i l'aristòcrata anglesa Dorothy Webster, van cercar a la Costa Brava un lloc per viure-hi, aconseguint crear aquest espai singular. El castell i els seus jardins son avui el seu llegat.

L'any 1969 els Woevodsky i Caixa de Girona van signar un acord que preveia la cessió de tot el conjunt a l'entitat a canvi que aquesta garantís la conservació del patrimoni paisatgístic i arquitectònic.

(Dades extretes del fulletó que ens faciliten a l’'nici del passeig, amb la compra de l'entrada).

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions: