Torre del Mas Sureda – Palafrugell / Baix Empordà

És una edificació del segle XVI

Sense imatges disponibles

Es pot veure una fotografia d'aquesta edificació a la corresponent pàgina Web que hi ha a Wikipedia.

I T I N E R A R I

Situació: A Ermedàs, una petita i antiga població situada al sud del municipi de Palafrugell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Ho desconeixem, no hi hem arribat a tocar.

No hi hem arribat. Està situada dins d'una finca de propietat privada.

La torre es troba integrada al mas Sureda, a la banda nord-est de la casa.

El mas Sureda és situat a uns 300 metres al sud-est del mas Petit d'en Caixa.

Es tracta d'un element de paredat, de base cilíndrica, unit a la masia a través d'un cos d'edifici nou.

La torre té merlets esglaonats amb espitlleres rectangulars.

A la banda de migdia hi ha restes de l'antic matacà: l'obertura del mur i les mènsules de suport de la part baixa.

Es conserven diverses espitlleres quadrades al cos de la torre, així com altres obertures de tipologia diversa, distribuïdes irregularment pel parament i especialment per la part sud-est.

Notícies històriques

La torre del mas Sureda és un element dels segles XVI-XVII, època en la qual poden ser datades la major part de les torres de defensa i de guaita del terme de Palafrugell, bastides en gran quantitat davant l'amenaça dels pirates turcs i algerians.

La masia era de la mateixa època, i fou recentment enderrocada i substituïda per una construcció de tipus neorenaixentista molt poc reeixida annexa a la torre, que afortunadament ha estat respectada.”

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Castell de Cap Roig