Torre de Sant Sebastià – Palafrugell / Baix Empordà

torre-de-sant-sebastia-100506_501

Època: Torre de guaita del segle XV.

Estat: Ben conservada. La planta baixa es va destinar a capella, dedicada a Sant Sebastià.

Santuari de Sant Sebastià.

De planta rectangular, acaba en semicercle a llevant, el lloc destinat a l'altar.

Al segle XVIII se li afegeixen el santuari i una hostatgeria. Les vistes des d'aquest lloc son esplèndides panoràmiques. Visitable. Còmode aparcament.

far-de-sant-sebastia-100506_512

Accés - Visitada el 06/05/2010:

Iniciem el recorregut a Palafrugell, al carrer Bruguerol, al punt situat a 41 54 46.30 03 10 39.18 i continuarem per la carretera GIV-6542, fins  arribar a una cruïlla, a les coordenades 41 54 27.76 03 11 51.97, on prendrem la desviació de la dreta i ens trobarem circulant pel carrer Cristòfol Colom.

A partir d’ara, durant la marxa, anirem trobant oportunament cartells que ens guiaran fins el far de Sant Sebastià i conseqüentment fins la torre i santuari de Sant Sebastià.

Localització: N 41 53 50.60 E 03 12 09.54 -  Altitud: 160 m.

Poblat ibèric de Sant Sebastià de la Guarda.

poblat-iberic-de-sant-sebastia-de-la-guarda-llafranc-100506_503

• Uns metres més avall del cim on hi ha la torre, es troba el far de Sant Sebastià, construït entre els anys 1855 i 1857, en temps de la reina Isabel II. És el far de més abast de la costa catalana. (41 53 46.46 E 03 12 07.74)

far-de-sant-sebastia-100506_501Far de San Sebastià.Far de San Sebastià.

" El perill pirata i corsari

Del segle XV al XVIII, quan el perill provenia del mar, de les naus pirates i corsàries al servei de l'Imperi otomà que tenien base a Alger, es va construir una extensa i efectiva xarxa defensiva. El municipi conserva un ric patrimoni d’aquesta època en forma de torres de vigilància i de defensa annexes a masies. Encara avui una quinzena de torres remodelades s'aixequen dins del nucli urbà, Mont-ras, Calella i les planes d'Ermedàs i Santa Margarida.

Damunt el cap de Sant Sebastià, s'erigeix la més antiga de totes. La torre, que porta el nom del copatró de la vila, va ser començada el 1441 i a la planta baixa hi havia una capella dedicada al màrtir. Al segle XVIII es va construir el santuari de Sant Sebastià i es va incorporar a la torre ermita una nova església i també una hostatgeria que va rebre pelegrins d'arreu del país."

Complementem aquesta informació amb la següent, extreta també de l'Ajuntament de Palafrugell: (En data 06/03/2014 comprovem que aquest enllaç ja no funciona. No havent pogut localitzar-ne un de nou, el donem de baixa).

"Béns culturals d'interès nacional:

La Torre de Sant Sebastià, de titularitat municipal, és una torre de guaita construïda pels volts del 1440 davant l'amenaça que representava la pirateria a la costa; la planta baixa es va destinar a capella, dedicada a Sant Sebastià. L'ermità advertia del perill amb foc durant la nit i fumades i tocs de campana de dia. La torre compta amb tres plantes i terrat, matacà, merlets i espitlleres; la planta és rectangular però acaba en semicercle a llevant, el lloc destinat a l'altar. Està situada en el cim de la muntanya de Sant Sebastià, sobre el penya-segat de Romaboira, a uns 165 m, sobre el nivell del mar; el lloc s'anomenava ja tradicionalment "Sa Guarda".

Des d'aquí s'observa la zona costanera compresa entre la Vall d'Aro i el Montgrí; aquesta situació explica que es constituís en la torre principal de guaita dins el sistema defensiu de Palafrugell i Mont-ras. La delimitació de l'entorn de protecció de la Torre s'ha definit seguint criteris visuals, ambientals i tenint en compte la seva ubicació en un paisatge rural. S'ha valorat la posició de l'edifici sobre el penya-segat que limita amb el mar i el caràcter forestal del seu àmbit proper fins al traçat del carrer de Pau Casals, on el sol esdevé urbà. Aquest eix viari s'ha considerat el límit de l'entorn fins a una distància des d'on ja no és visible la torre."

• Dins del terme municipal de Palafrugell hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Castell de Cap Roig