Torre d’Osor / Selva

Valoració: 4 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A la població d’Osor (La Selva ) – Girona.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. Fàcil aparcament als voltants.

Altres noms: Torre de la Presó / Torre de Medinacelli / Torre de Recs  - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/09/2008:

Ben senzill de localitzar: Al costat de l’església del poble.

Localització: N 41 56 42 E 02 33 23 – Altitud: 345 m.

Altres: De la pàgina web del Consell Comarcal de la Selva, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Torre quadrada de quatre plantes feta edificar vers 1439 per Violant de Recs gràcies al permís que li fou atorgat davant dels serveis del seu pare Bernat de Recs.

 L'actual porta d'entrada és a la planta baixa, però l'original, amb impostes, és a la segona planta i s'hi accedia a través d'un pas elevat.

Hi ha diverses finestres, algunes gòtiques trevolades, una línia d'espitlleres i restes malmeses de merlets.

Al segle XIX fou utilitzada com a presó i fa poques dècades s’instal·là al primer pis el dipòsit d'aigua municipal. “

  • De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Torre de planta quadrangular de quatre plantes situada al costat mateix de l'església parroquial d'Osor. Està entre el carrer Sarsanedes i la Plaça del Verger.

 Es tracta d'una torre d'aspecte i naturalesa robusta que té les façanes de pedra vista. És construïda de pedra, maçoneria desbastada, i grans blocs a les cadenes cantoneres. Les seves dimensions són d'uns 7 metres de costat per uns 15 d'alçada.

Es caracteritza per les seves pedres cantoneres ben tallades, algun finestral gòtic trevolat, les seves vàries espitlleres (a l'alçada de la planta baixa i del primer pis) i per la conservació d'alguns merlets a la façana sud. A la façana sud les obertures són d'arc de mig punt i a la façana nord són de permòduls o bé d'arc trebolat.

La porta principal, actualment a la planta baixa, estava a l'alçada del primer pis d'aquesta façana nord. El seu estat de conservació és regular, ja que les façanes presenten vàries mostres de vegetació intrusiva. Actualment està unida a una casa pel costat nord-oest.

Notícies històriques

El 1439, Violant de Recs, esposa de Ramon de Vilanova, va manar construir la torre de defensa.

Durant la construcció d'aquesta torre, permesa pels senyors de la Vall d'Osor (els Cabrera), es va foradar la muralla de la vila. La família Recs, mot provinent del llatí Reig, està documentada des del segle XIV. Sembla que la seva residència era l'actual Can Roure.

Com que la torre fou construïda poc després dels terratrèmols de 1427, s'ha especulat sobre el reaprofitament de materials d'altres indrets propers a la torre.

El 1932, al primer pis, s'hi va construir el dipòsit d'abastament d'aigua pel poble; actualment en desús.”Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Selva : Veure en un mapa més gran.