Torre de Sant Joan – Osor / Selva

torre-de-sant-joan-osor-080909_501

Situació: Al terme municipal d’Osor (La Selva) – Girona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malt estat.

Accés - Visitada el 04/10/2008.

Primer cal dir, que tot hi haver-ho intentat en dues ocasions, no ens ha estat possible arribar a tocar les pedres d'aquesta edificació.

L'itinerari proposat s'inicia quan procedents de la localitat d’Anglès, prenem la carretera GI-542 en sentit Osor. Entre els PK 8 i 9, a la dreta de la carretera, veurem un trencall (41 56 33 02 33 50), amb un cartell anunciant “Artesania Les Guilleries, S.L.” , per on abandonarem la carretera (*).

Travessarem per un petit pont la riera d'Osor i a l'altre costat ens trobarem en una ampla placeta, on aparcarem còmodament el vehicle.

A l'esquerra una carretera asfaltada ens portaria a Osor. A la dreta hi ha una porta amb un filat,  on hi ha un cartell de propietat privada - prohibit el pas. Davant nostre una mica enfilada sobre  un terraplè, veurem una casa.

Cap aquí ens dirigirem i tant aviat hi arribem, caldrà continuar cap a la dreta, passant ben bé pel davant de la façana d'aquesta edificació, i on al final ja veurem l'inici d'una pista de muntanya, sense asfaltar, que comença a enfilar-se. Ara caldrà estar atents a localitzar l'edificació que busquem. Al cap d'uns 5 minuts de caminar, a la dreta, amagada entre els arbres, ja veurem la torre.

A partir d'aquí, l'acostament a aquesta construcció s'hauria de fer, creiem, de manera intuïtiva, a través de l'arbreda, salvant el torrent que ens separa d'ella. Queda a discreció del visitant continuar l'itinerari, que nosaltres no hem pogut completar, doncs no hem trobat cap camí que salvi el fort pendent que ens hi separa.

(*) Poc abans d'arribar a aquest trencall, a mà esquerra de la carretera hi ha unes amples instal·lacions d'una empresa de manipulació i venda de terres de jardineria. Si aparquem el cotxe aquí mateix i ens desplacem pel voral una mica endarrere, en la direcció per on hem vingut, davant nostre, a l'altre costat de la riera, a dalt, és visible l'edificació que busquem.

Localització: N 41 56 34.54 E 02 34 11.69 – Altitud: 348 m. Malauradament no podríem pas posar les mans al foc, dient que aquestes dades son fiables al cent per cent. Les hem tret directament de Google Earth.

Altres:

“ D'aquesta torre, ubicada estratègicament en un turó que tanca per ponent l'obertura que fa la vall d'Osor a l'indret on s'ubica la vila, no se'n tenen notícies escrites, però per l'estil i la tècnica constructiva s'ha pogut datar al segles XII-XIII.

És un edifici quadrat, de 6'28 m. de costat, de tres plantes i conservada en una alçada màxima de poc més de 8 m. La porta, a la planta baixa, era d'arc de mig punt i li falten les dovelles.

Hi ha espitlleres a cada pis i una finestra a la segona planta. Molt a prop es poden apreciar restes de murs que podrien formar part, potser, d'un petit hàbitat medieval, del que només exploracions arqueològiques podrien donar-ne alguna dada. “

• De la pàgina web de l’Ajuntament d’Osor, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ La torre de Sant Joan: Situada en un turó a l'esquerra de la riera d'Osor en direcció a Anglès, a poc més d'un quilòmetre del centre urbà. Podria englobar-se dins el romànic tardà, segles XII i XIII.

Sembla tractar-se d'una torre de guaita d'uns vuit metres d'alçada, planta quadrada i més de sis metres de costat que es conserva en molt mal estat i que podria ser part d'una construcció major. De tres plantes, només s'hi pot observar bé la primera, amb porta d'arc de mig punt; de les altres dues resten drets els murs de llevant i ponent.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

La Torre de Sant Joan es troba estratègicament situada en un turó a l'esquerra de la riera d'Osor en direcció a Anglès, a poc més d'un quilòmetre del centre urbà.

Es tracta d'un edifici quadrat amb una longitud exterior de 6,28 per 6,28 m, amb un gruix dels murs d'1,10 m i una alçada màxima actual aproximada d'uns 8 o 9 m. La Torre de Sant Joan devia tenir tres plantes, de les quals la que es conserva millor és la planta baixa.

En aquesta hi ha la porta d'entrada, que devia acabar amb un arc, del qual manquen les dovelles; a l'interior hi havia un arc escarser. Cada una de les façanes té entre dues i tres espitlleres.

Pel que fa al primer i segon pis els vestigis són més escassos ja que tan sols resten part dels murs del cantó de llevant i de ponent. En quant als materials, prima per sobre de tot la pedra en format de còdols de riu manipulats a cops de martell i pedres fragmentades sense desbastar i treballar lligades amb morter de calç, però sense seguir cap tipus d'ordre racional com ara les filades.

Tenint en compte l'àmbit rural que ens trobem, i pel tipus d'edifici que es tracta, la Torre de Sant Joan podria ser considerada com una construcció del romànic tardà, d'entre els segles XII i XIII.

Es tracta d'una torre enigmàtica perquè no se'n té documentació històrica ni se'n sap l'origen del nom; a més, el fet de que molt a prop de la torre, seguint la carena, hi hagi restes d'altres murs, tot això fa pensar que no es tracta d'un element aïllat, com sembla a primera vista, sinó que devia formar part d'unes estructures més complexes.

Notícies històriques

El fet que la torre de Sant Joan estigués emplaçada damunt d'un pas estret, fa pensar que la torre tenia com a missió el control i la defensa de l'únic accés a la vila, pel cantó de llevant. Pel fet que estigués situada en un lloc estratègic, al mig de la vall, sembla que hauria d'actuar com una torre de guaita. “

Selva : Veure en un mapa més gran.