Torre dels Soldats – Avinyó / Bages

És una edificació del segle XIX.

Interior edificació. Espitlleres.

torre-dels-soldats-avinyo-120303_519

Interior edificació.

Situació: A les afores d’Avinyó, població del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIX. És la torre nº 35 de la línia de torres de Telegrafia Òptica militar del ramal de  Manresa a Vic.

Estat: Malmesa, no té sostre tot i que manté les quatre parets en peus i es pot entrar lliurament al seu interior.

Altres noms: Torre del Soldat.

Accés - Visitada el 03/03/2012:

D’entrada val a dir que l’accés que hem descobert per arribar fins aquesta edificació, ens fa circular per camins de muntanya. I aquí n’hi ha un munt d’aquest vials, raó per la qual proposem examinar detingudament un mapa confeccionat exprés per aquest cas.

Iniciem l’itinerari dins d’Avinyó a la confluència del carrer Sant Jaume amb la carretera de Prats,  (1) on s’inicia la carretera BP-4313 (41 51 43.48 01 58 19.24), en direcció a la carretera C-25, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

De seguida sobrepassem la senyal del PK 29 d’aquesta BP-4313 i després de passar un pont (2), continuem per l’esquerra (41 51 34.45 01 58 40.41). A la dreta deixarem les edificacions d’Eurofil, S.A. i Filatures d’Avinyó, S.A. Des d’aquí fins a la Torre dels Soldats hi ha un recorregut aproximat d’uns 2,2 km.

També des d’aquí abandonem l’asfalt i circularem per pistes de muntanya. Imprescindible fer-ho amb un vehicle 4x4, sobre tot la darrera part del camí. Caldrà també tenir en compte les condicions meteorològiques i/o la possible incidència d’aquestes en el terreny. Continuem.

-       Travessem (3) una petita corrent d’aigua per sobre d’un pont sense baranes (41 51 39.19 01 58 50.52).

-       Desviació (4), davant nostre hi ha el pati d’una fàbrica. Continuem per la dreta (41 51 41.46 01 58 57.13).

-       Desviació (5) - (41 51 41.79 01 59 01.15). Continuem per l’esquerra.

-       Desviació (6) - (41 51 47.53 01 58 59.97). Continuem per la dreta i de seguida (7) – (41 51 47.97 01 59 0.97) per l’esquerra i amunt. Passem pel costat d’una edificació amb una xemeneia.

-       Desviació (8) - (41 51 55.07 01 59 02.46). Seguim per l’esquerra, una mica per sobre de l’altre camí.

-       Desviació (9) – ( 41 51 57.00 01 59 02.00). Hi ha tres camins. Continuem recte i amunt, pel camí del mig. Cal obrir una porta, que educadament, tornem a tancar.

-       Se’ns incorpora un camí per l’esquerra, on per damunt hi circula una línea elèctrica.

-       Desviació (10) – (41 52 06.13 01 59 08.71). Continuem per l’esquerra.

-       Desviacions a esquerra i a dreta (11) - (41 52 09.92 01 59 06.84), que obviem, continuant pel mig, recte.

-       Desviació (12) – (41 52 14.83 01 59 02.15). Seguim per l’esquerra. A 50 metres, veiem una altra porta.

-       Traspassem la porta (13) 41 52 14.37 01 59 00.34.Desprès de tancar-la, continuem per la dreta i amunt. A partir d’aquest lloc l’estat del camí empitjora, sense ser un problema per un 4x4.

-       A l’esquerra veiem una petita planura (14) – (41 52 20.56 01 59 01.72). No hi ha (com fins ara) cap tipus d’indicació. Aparquem el cotxe i veiem a l’esquerra, entre la vegetació,  l’inici d’un discret però evident camí, que en menys de cinc minuts i de forma planera, ens durà davant de la torre que busquem.

-       Altre opció, des d’aquest indret on hem aparcat, com es veu al mapa, és continuar a peu per una pista que arrenca per l’esquerra d’aquest lloc i estar atents a veure al marge dret de la mateixa, un petit corriol que també accedeix a la torre.

Altres: No ha estat fàcil de trobar. Ha calgut fer una sèrie de marrades pel bell mig de la muntanya, amunt i avall, fins localitzar mig per intuïció i mig per "xurra", aquesta construcció.

Informacions complementàries de l'ITINERARI:

TORRE DELS SOLDATS: Mapa exprés: