Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó / Bages

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

Església de Santa Eugènia de Relat – Avinyó

I T I N E R A R I 


Situació: A Santa Eugènia de Relat, entitat de població d’Avinyó, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant. Al costat hi ha una edificació del segle XVII, la masia Les esglésies de Santa Maria o de Relat.

Altres noms:

Accés - Visitada el  15/03/2014:

En un lloc (41 53 09.8  01 58 57.2) de la carretera B-431 (Avinyó – Sant Feliu Sasserra – Prats de Lluçanès), situat entre els PK 54 / 55, veurem una sortida indicada per anar a Santa Eugènia de Relat i les Iglesies.

Continuarem uns metres més endavant, deixant a la dreta la masia de les Esglésies de Santa Maria

i de seguida arribarem al nostre objectiu.

Tot el camí fins aquí transcorre per terreny asfaltat.

Localització: N 41 53 05.3 E 01 58 49.4 – Altitud: 424 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

Església inicialment romànica construïda al segle XI de la qual només se'n conserva el campanar situat a l'angle sud-est de la nau actual.

 Es tracta d'una església d'una sola nau a la qual es varen obrir capelles laterals i una sagristia al sector de ponent. En aquest sector l'església té adossada una masia.

 La porta d'accés és al peu de l'església i és del segle XVII, construïda quan s'erigí la nova església amb nau barroca i es canvia totalment la orientació de l'edifici romànic.

L'interior és totalment arrebossat i el presbiteri conserva un altar neoclàssic molt senzill. (amb la data 1886). A la capella del Santíssim es conserven unes pintures murals que representen la flagel·lació, del segle XVII.

El campanar és una robusta torre quadrada que, fins la restauració de 1979 i 1980, tenia les obertures tapiades, lo qual li conferia un aspecte de torre de defensa.

Al primer pis i a cada cara (excepte la de ponent), s'obre un finestral d'arc de mig punt adovellat. Al segon pis les finestres, refetes en la restauració, s'obren als murs de llevant i ponent i són finestres geminades amb petites dovelles que fan l'arc de mig punt. Al cim del campanar hi ha tres pilars per cada sobre els quals reposa l'embigat que aguanta la teulada a quatre vessants.

Notícies històriques

L'església de Santa Eugènia de Relat pertanyia originàriament al terme del castell d'Oristà i molt aviat adquirí la categoria de parròquia que ha conservat fins avui.

 El lloc fou propietat del monestir de Santa Maria de Ripoll car en el segle X o començaments del segle XI la família de Lluçà, propietària del lloc, la cedí al monestir esmentat juntament amb la veïna de Sant Marçal.

 Al segle XVIII, després d'un llarg plet entre l'abat de Ripoll i el bisbat de Vic l'església de Relat passà a dependre definitivament de la seu vigatana. El 1680 es construí una nova nau barroca amb capelles laterals, variant la orientació inicial, i el 1895 s'hi afegí la capella del Santíssim.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Bages : Veure en un mapa més gran.