Pont Vell d’Avinyó – Avinyó / Bages

Pont vell d’Avinyó – Avinyó

Situació: A Avinyó, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XIV – Gòtic (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservat, encara es pot fer servir,  per creuar la riera de Relat, a peu.

Accés - Visitat el  15/03/2014:

Per accedir-hi, dins d’Avinyó, des del lloc situat a 41 51 46.9 01 58 20.1, que està a la carretera B-431, vial que passa pel mig del poble, al davant mateix de la porta d'entrada a la finca de l'edificació modernista la Torre de ca l'Abadal (Fotografia), hi ha el començament d'un camí de terra que baixa fins la riera de Relat, molt propera.

Depèn del tipus de vehicle que porteu, podeu aparcar al costat, o bé baixar a peu, des d’Avinyó.

“ Descripció

El Pont d'Avinyó és un pont gòtic que respon a la tipologia anomenada d'esquema d'ase, és a dir, amb un pendent més o menys pronunciat fins a la punta central.

Aquest pont es format per tres arcs, tots de mides desiguals, i col·locats asimètricament jugant amb el terreny.

L'aparell del pont es força irregular de mides i els blocs de pedra són col·locats en filades unides amb morter de calç.

Les dovelles dels tres arcs de mig punt són col·locades a plec de llibre de mides més regulars i resseguides per una filada de carreus més petits. La part superior del pont és molt malmesa.

Notícies històriques

El pont gòtic d'Avinyó es probablement una construcció del segle XIV que, travessant la riera de Relat, comunicava el sector de llevant del terme amb el nou nucli que a partir del segle XIII va néixer a redós de l'església de Sant Joan d'Avinyó.

Els anys 1719 i 1783 va ser reparat per desperfectes.”