Església parroquial de Sant Joan d’Avinyó – Avinyó / Bages

Església parroquial de Sant Joan d’Avinyó – Avinyó

Situació: A Avinyó, població i terme municipal del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

La trobarem a la Plaça Major.

“ Descripció

Església romànica modificada de la qual solament en resta part dels murs, concretament els de la nau.

A l'esquema romànic inicial li foren afegides unes capelles laterals i la façana moderna.

Per tal de retornar-li la fisonomia romànica en el segle XX se li referen de nou els tres absis que es van decorar amb un fris d'arcuacions llombardes i amb finestres de doble esqueixada.

Tot l'interior de l'edifici fou enguixat en les successives modificacions dels segles XVII i XIX. L'església és un edifici de tres naus (amb la porta actual orientada a ponent) separades per pilars rectangulars que sostenen les voltes de Creueria. Tot l'interior es arrebossat.

En un costat s'aixeca el campanar de forma quadrangular amb obertures d'arc de mig punt per les campanes.

Notícies històriques

L'església de Sant Joan, situada dins l'antic terme del castell d'Avinyó, fou sempre parròquia; des del 932 es mencionada documentalment sota l'advocació de Sant Andreu i la primera església fou construïda per iniciativa del comte Sunyer de Barcelona.

A partir del segle XI l'església es advocada ja a Sant Joan i a Santa Maria i sabem que l'any 1232 fou construïda i novament consagrada una església a Avinyó, amb el nom de Sant Joan.

A partir del segle XVII l'església romànica comença a modificar-se: baptisteri, campanar, sagristia i capelles.

Al segle XIX el conjunt romànic gairebé va desaparèixer al unificar-se externament el conjunt de les dependències que l'envolten i al construir-se la nova façana.”

Avinyó

Al costat o a la vora de l'església, conviuen edificacions centenàries, amb boniques cases modernistes.

Avinyó
Avinyó