Torre del Baró – Barcelona / Barcelonès

És una torre-mansió edificada a principis del segle XX, sense que mai hagi estat habitada.

Torre del Baró - Foto de Google Maps

Situació: A la part alta de la ciutat de Barcelona.

Època: És una torre-mansió edificada a principis del segle XX, sense que mai hagi estat habitada.

Estat: És propietat de l'Ajuntament de Barcelona. Manté en peus tota l'estructura exterior de l'edificació. Les obertures a nivell de carrer han estat tapiades amb reixes, que no impedeixen veure el seu interior, completament vuit, i degudament grafitejat.

NOVETAT - Desembre 2014Visitable - Horaris d'obertura i visites guiades.

Localitzarem aquesta edificació a l'anomenada Carretera alta de Roquetes. (Veure mapa de Google).

Davant de l'edificació hi ha una petita zona amb bancs, des d'on es poden contemplar unes precioses vistes de Barcelona.

Hem aparcat el cotxe al costat d'aquest mirador.

Localització: Situació: N 41 27 02 E 02 10 34. Altitud: 196 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

" Descripció

El topònim d'aquest edifici prové del nom de la primitiva torre on visqué durant molts anys el Baró de Pinós, casa-castell a la ribera del Besòs, a peu de l'estació de tren de Torre Baró, i que fou enderrocada per obrir pas a la prolongació de la Meridiana.

Algunes pedres de l'antiga torre s'amunteguen en un solar proper.

La torre actual, situada a un replà del Puig de les Roquetes, és una construcció inacabada de tipus neomedieval i formes de castell. Té tres cossos que formen tres torres. El Patronat Metropolità de Collserola l'ha restaurat i ha condicionat els accessos i l'entorn. També s'ha bastit un gran mirador amb vistes al Barcelonès.

Hi ha dues versions sobre l'origen de la torre:

1- Fou construïda pel Baró de Pinós a principis del segle XIX per al seu fill, que patia tuberculosi i va morir abans de que s'acabessin les obres.

2- L'any 1873, aquest petit castell, juntament amb la resta de la finca, fou comprat al Baró per la família Siwate, que l'utilitzaren com a casa de vacances pels aires purs de la muntanya. Això no durà gaire i l'edifici va restar abandonat durant molts anys."

Barcelonès : Veure en un mapa més gran.

Vistes de Barcelona, des de la Torre del Baró