Aqüeducte de Canaletes – Cerdanyola del Vallès / Vallès Occidental

• Tram situat al costat del Torrent de Canaletes

• Tram situat sobre el camí de Can Catà

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Cerdanyola del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: No hi ha acord sobre la seva cronologia. Les arcades actuals foren construïdes en els segles XVI i XVII per uns, i XVIII – XIX per altres.

Tampoc s’ha confirmat el seu possible origen romà (Segles II – III d.C.) – (Informació extreta de la pàgina web de l’ Ajuntament de Cerdanyola del Vallès).

Estat: Si és del segle XVI, presenta un estat admirable. Si fos d’època romana, ja seria un miracle.

A Sant Cugat del Vallès també hem documentat el Pont de Can Vernet - (Antic aqüeducte).

Podem trobar les restes d'aquesta edificació, trossejades, en dos llocs diferents:

Dins de Cerdanyola del Vallès ens hem de situar a la confluència dels carrers del Boix amb el carrer de Collserola (41 28 56.8 02 08 54.6).

Abandonarem l'asfalt i entrarem a un petit camí de terra que tot seguit desemboca en una cruïlla de camins també de terra, més amplis. Continuarem, a peu,  pel camí que es dirigeix al llit de la riera de Sant Cugat i de seguida trobarem una desviació a la dreta que es dirigeix a una passera formada per peces independents d'obra, per on travessarem la petita corrent d'aigua.

Una vegada a l'altra banda, continuarem per la dreta primer i de seguida per l'esquerra, fins que en ben poca estona, ja veurem la construcció a l'esquerra. Construcció que està completament envoltada per un clos, que impedeix fins i tot les fotografies en condicions.

En cap moment hem vist cap cartell indicatiu.

Inicialment ens ha estat d'ajuda per la localització, la presència llunyana d'uns xipresos en mig dels camps de conreu.

Tot i que no té pèrdua aquest itinerari, facilitem a continuació un planell del recorregut.

• Tram sobre el camí de Can Catà

Dins de Cerdanyola del Vallès ens hem de situar a la confluència dels carrers de la Ginesta amb el carrer Passeig d’Horta (41 28 54.0 02 08 34.9).

La continuació d'aquest darrer carrer és el principi d'un ample camí de terra, per on continuarem. Tot i que avui és un dia feiner, l'afluència de gent passejant i sobre tot, d'esforçats ciclistes, és força notable.

Cal dir que hi ha un evident cartell que prohibeix a partir d'aquí, la circulació de vehicles a motor, llevat dels dels veïns i dels de serveis. Obedients como som, aparquem aquí mateix el vehicle i continuem la resta del camí a peu.

Camí que com ja citem una mica més endavant, ens permet l'acostament a dues ermites més. Aprofitem per dir que durant la caminada hem anat trobant cartells indicatius de que estan en finques particulars.

La construcció que busquem creua per sobre, el nostre camí. Passarem per sota de les arcades del aqüeducte. En aquest lloc hi hem vist un petit cartell indicant l'inici d'un camí per anar a l'altre tram.

Localització:

Tram situat al costat del Torrent de Canaletes: N 41 28 48.5 E 02 08 54.1 – Altitud: 61 m.

Tram sobre el camí de Can Catà: N 41 28 47.8 E 02 08 33.6 – Altitud: 67 m.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“Descripció

Obra d’enginyeria formada per una sèrie d’arcs de punt rodó de maó a plec de llibre i carcanyols també de maó, d’uns 90 cm. d’ample i alçada variable entre 2 i 4 metres, que servia com a suport d’una canalització d’aigua, actualment desapareguda.

Es conserven dos trams paral·lels al riu Major.

Un tram situat sobre el camí de Can Catà, amb dos arcs recolzats sobre dos pilars i sobre el mur de Can Canaletes.

Reutilitzat com a pont que permet la connexió entre la plataforma de Can Canaletes i els seus camps de conreu, es construïren al seu damunt 2 baranes de maó que protegien el pas de vianants.

L’altre tram, situat al costat del Torrent de Canaletes, entre camps de conreu i vorejat per un petit camí, conserva tretze ulls.”

La continuació de l'itinerari que fem servir per arribar a l'aqüeducte de Canaletes – (Tram del camí de Can Catà), és el mateix que ens permetrà arribar, més endavant a l'ermita de Santa Maria de les Feixes, primer i a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, després.